Gula västarna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gula västarna i Vesoul i november 2018.

Gula västarna (franska: Les gilets jaunes) är en proteströrelse som startade i Frankrike i november 2018 i anslutning till regeringens beslut om höjda bensinskatter. Ett gemensamt tema i protesterna är missnöje med de reformer regeringen infört efter valet 2017 och där presidenten Emmanuel Macron är symbolen för denna politik.

Namnet kommer av de reflexvästar som många av de protesterande bär, och som alla bilister måste ha i sin bil. Rörelsen var inte bunden till någon fackförening och organiserades på Facebook-sidor av demonstranterna själva, som samlades på vägar och rondeller iklädda gula reflexvästar. Regeringen hade tidigare reformerat förmögenhetsskatten, tagit bort skatten på lyxyachter och planerade att införa en koldioxidskatt på bränsle som gjorde att ännu fler fransmän från olika bakgrunder anslöt sig till rörelsen. Regeringen avskaffade koldioxidskatten på bränsle utan att lyckas lugna demonstranterna som började samlas i huvudstaden Paris varje lördag för att protestera.[1][2][3]

Le Parisien rapporterade sommaren 2019 att försäkringsbolagen under det första halvåret hade betalat ut 217 miljoner euro som ersättning för skadegörelse och bränder i rörelsens spår[4].

Protesterna har främst pågått i Frankrike men även i andra länder har liknande protester genomförts. Covid-19-pandemin gjorde att protesterna minskade eller helt upphörde.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]