Gulangyu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gulangyu
Kulangsu
Ö
Gata på Gulangyu.
Gata på Gulangyu.
Land Kina Kina
Provins Fujian
Prefektur Xiamen
Distrikt Siming
Koordinater 24°26′50″N 118°3′45″Ö / 24.44722°N 118.06250°Ö / 24.44722; 118.06250
GeoNames 1809420
Gulangyus läge i Fujian-provinsen.
Red pog.svg
Gulangyus läge i Fujian-provinsen.

Gulangyu även känd som Kulangsu, är en ö och turistattraktion utanför kusten vid staden Xiamen, i provinsen Fujian i södra Kina.

Administration[redigera | redigera wikitext]

I oktober 1999 blev Gulangyu ett av Xiamens fyra första distrikt. Dock uppgick distriktet i det större Siming-distriktet i maj 2003.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under Första opiumkriget ockuperades ön av britterna som höll ön i pant till dess att den kinesiska regeringen betalat ut hela sitt krigsskadestånd. Efter Freden i Nanking 1842 öppnades Xiamen för utländsk handel och ön Gulangyu utsågs till det område där utlänningar hade rätt att bosätta sig, vilket ledde till att ön utvecklades till en utländsk enklav. 1903 grundades den internationella koncessionen i Gulangyu.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Gulangyu är känt för sin arkitektur från kolonialtiden, när västerlänningar var bosatta här. Här finns också Kinas enda pianomuseum, vilket har gett ön tillmälet pianoön eller pianostaden (鋼琴之鄉), eller musikön(音樂之島). Det finns över 200 pianon på Gulangyu.

Öns kinesiska namn har också musikalisk etymologi, då gu lang betyder trumvågor, vilket kommer sig av ljudet som uppstår då havsvågor slår emot reven. Yu betyder holme.

Till yttermera visso finns det ett museum tillägnat Koxinga, Haidi Shijie (海底世界) marinmuseum, en subtropisk trädgård med växter ditbragda av utrikesbosatta kineser, samt Xiamens museum, före detta De Åtta Diagrammens Torn (八卦樓).

Gulangyu är ett resmål för fotgängare, eftersom brandbilar och fordon för persontransport är de enda fordonen som finns på öarna. Öns smala gator och varierande arkitektur, från skilda platser världen över, ger den ett besynnerligt utseende.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Gulangyu Island Ferry

Gulangyus kontakt med Xiamens huvudö sker genom färjetrafik.

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Brown, William. Discover Gulangyu! Xiamen: Xiamen University Press, 2005. ISBN 9787561524602