Gullranda

För Finlands presidents båt Kultiranta, se Kultaranta

Gullranda, 2012
Parken på Gullranda

Gullranda (finska: Kultaranta) är Finlands presidents sommarresidens beläget på ön Luonnonmaa väst om Nådendal i Egentliga Finland. Gullranda består av ett stort antal byggnader, växthus samt parkområden som omfattar totalt 65 hektar. Huvudbyggnaden kan ses tvärs över viken från hamnen i Nådendal.

Slottet och parkerna[redigera | redigera wikitext]

Gullranda och ångfartyget S/S Ukkopekka år 2006.

Den centrala byggnaden på Gullranda är det 19 rum stora granitslottet som inkluderar både festsal och bostadsrum. Byggnaden omges av parker liknande ett mini-Versailles som bland annat omfattar en berömd rosenträdgård med över 3 500 rosor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Byn Gullranda är känd sedan 1400-talet. Där låg bland annat ett Birgittinkloster, men det var först vid sekelskiftet 1900 som byn blev känd genom att lantbruksrådet Alfred Kordelin vid Alitalo Gård mellan åren 1913–1915 lät uppföra Gullranda. Granitbyggnaden är ritad av arkitekten Lars Sonck. Kordelin hann dock endast tillbringa några få somrar på Gullranda, innan han mördades vid 49 års ålder. Gullranda donerades då till Åbo finska universitetsförening (som verkade för att grunda det som blev Åbo universitet), som 1922 sålde den vidare till finländska staten, som beslöt använda slottet som sommarresidens för presidenten. Den enda president som inte använt sig av Gullranda är Gustaf Mannerheim.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]