Gulstrupig vireo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gulstrupig vireo
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Gulstrupig vireo
Gulstrupig vireo
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Vireor
Vireonidae
Släkte Vireo
Art Gulstrupig vireo
V. flavifrons
Vetenskapligt namn
§ Vireo flavifrons
Auktor Vieillot, 1808
Hitta fler artiklar om fåglar med

Gulstrupig vireo (Vireo flavifrons) är en liten amerikansk sångfågel i släktet vireo. Arten är monotypisk och delas inte upp i några underarter. Adulta är huvudsakligen olivgröna på huvudet och överdelen, med gul strupe och vit buk. Den har mörka ögon med gul orbitalring. Stjärten är mörk och likaså vingarna som har vita vingband. Både benen och näbben är blågrå och kraftiga.

Gulstrupig vireo är en flyttfågel som häckar i lövfällande skogar i sydöstra Kanada och östra USA. Den har sina vinterkvarter i södra USA, Mexiko och Centralamerika så långt söderut som Venezuela och Västindien.[2] De är mycket sällsynta besökare i Västeuropa. Fågeln har påträffats en gång i Storbritannien 1990 och en gång i Tyskland.

Den är en insektsätare som födosöker högt upp i trädkronorna men den äter även bär, speciellt innan flytten och under vintern när de emellanåt ses äta frukter av Bursera simaruba.[3] Deras bo är ett tjockt skålformat näste som den placerar i en grenklyka.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Vireo flavifrons Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Clements et al., 2008
  3. ^ Foster, 2007

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]