Gummihjulsportalkran

Från Wikipedia
En Konecranes gummihjulsportalkran i Kiels hamn i Kiel i Tyskland
Felixstowes hamn med ett stort antal RTG-kranar

Gummihjulsportalkran, eller RTG-kran (Rubber Tyred Gantry Crane), är en typ av mobil portalkran som används i containerterminaler för att lagra och rangera ISO-containrar på containergårdar.

RTG-kranarna kan typiskt rulla på 16 gummihjul och vara så breda att de grenslar sju–nio staplar av containrar samt en lastbilsfil och/eller ett järnvägsspår, och är så höga att de kan stapla upp till sex containrar på varandra.[1] En vanlig konfiguration kan vara att två RTG-kranar används för en stack containrar, som är 15 eller flera 40-fots-containrar lång, sex containrar bred och fyra containrar hög. Kranarna har lyftok och normalt en lyftkapacitet på upp till 40 ton. De kan skötas manuellt, vara fjärrstyrda eller vara autonoma[2][3] och löper fram och tillbaka i en rakt bana utmed containerstacken.

I hamnterminaler med begränsad hantering används vanligen reachstackers och/eller grensletruckar för containerhantering efter lossning/före lastning på fartyg. Gummihjulsportalkranar, som kan betraktas som väsentligt uppförstorade grensletruckar, använder i stora containerterminaler, där de medger större hanteringsvolym och tätare stapling. Kranarna kan drivas av dieselmotorer, sedan omkring 2012 – elektriskt[4] eller med hybriddrift.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]