Gunilla Palmstierna-Weiss

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gunilla Palmstierna-Weiss, 2010

Vera Gunilla Palmstierna-Weiss, född 28 mars 1928 i Lausanne, Schweiz, är en svensk scenograf, kostymtecknare, skulptör och keramiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Gunilla Palmstierna-Weiss är dotter till läkarna Kule Palmstierna och Vera Herzog, vilka skilde sig i hennes tidiga barndom. Tillsammans med sin bror Hans Palmstierna växte hon upp under röriga förhållanden på europeiska kontinenten och upplevde större delen av andra världskriget i Rotterdam under kraftiga bombanfall. I krigets slutskede kom hon i säkerhet i Sverige, där hon sedan blev kvar. Hon blev på 1960-talet känd som scenograf, men hon är i grunden keramiker. Hon studerade keramik vid Tekniska skolan och därefter vid Konstakademin i Amsterdam och vid Arts Décoratif i Paris. Vid mitten av 1950-talet hade hon en egen verkstad på Skansen.

Under 1950-talet träffade hon Peter Weiss, som hon gifte sig med 1964 och började då på allvar arbeta med teater. Hon gjorde scenografin till flera uppsättningarna av hans pjäser och de blev tillsammans internationella centralfigurer i de nya vänsterradikala strömningarna i världen och den moderna teaterns utveckling med ett stort antal länder som sitt arbetsfält. Till de mest kända produktionerna hör Mordet på Marat, med bland andra Peter Brooks uppsättning på Royal Shakespeare Company 1964 och Ingmar Bergmans uppsättning av RannsakningenDramaten 1966. Hon gjorde också kostymerna till Peter Brooks filmatisering av Mordet på Marat 1967. Palmstierna-Weiss gjorde även kostymerna till New York-uppsättningen av Mordet på MaratBroadway 1965/66. Hon fick Tony Award för bästa kostymer.

Samarbetet med Bergman kom att fortsätta under många år. De gjorde elva teateruppsättningar tillsammans på Dramaten och på Residenztheater i München.

Gunilla Palmstierna-Weiss fortsatte sin verksamhet som keramiker och har vid sidan av även varit lärare i måleri samt föreläst om teaterscenografi och konsthantverk. Palmstierna-Weiss finns representerad vid bland annat Nationalmuseum[1] och Scenkonstmuseet i Stockholm.

Hon var gift 1948–1952 med konstnären Mark Sylwan och från 1964 med författaren och filmaren Peter Weiss. Hon är mor till Nadja Weiss[2] och Mikael Sylwan.

Teater[redigera | redigera wikitext]

Regi (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Produktion Upphovsmän Teater
1970 Blodsbröllop
Federico Garcia Lorca Dramaten

Scenografi och kostym (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Produktion Upphovsmän Regi Teater Noter
1967 Dödsdansen
August Strindberg Ulf Palme Dramaten Scenografi och kostym
1989 Ett dockhem
Henrik Ibsen Ingmar Bergman Dramaten Scenografi
1991 Fröken Julie
August Strindberg Ingmar Bergman Dramaten Scenografi och kostym
1992 Landet utan gräns
Arthur Schnitzler Jan Håkanson Stockholms stadsteater Scenografi och kostym

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Gunilla Palmstierna-Weiss: Minnets spelplats, Albert Bonniers Förlag, Stockholm 2013 (memoarer), ISBN 9789100125981
  • Scenografi: Gunilla Palmstierna-Weiss, utställningskatalog, Waldemarsudde 1995. ISBN 91-88040-34-8
  • Scenografi och kostym: Gunilla Palmstierna-Weiss: en verkorienterad monografi, av Gunnar Olofgörs, Stockholm : Carlsson, 1995. ISBN 91-7798-908-2

Media[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalmuseum
  2. ^ Ångström, Anna. ”Skådespelare på liv och död”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/nadja-weiss-skadespelare-pa-liv-och-dod_71940. Läst 19 januari 2016. 
  3. ^ SVT maj 2014, om dokumentärfilm

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]