Gorani

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gurani)
Hoppa till: navigering, sök


Gorani
گۆرانی
Talas i  Iran
 Irak
Region Mellanöstern
Antal talare Huvudsakligen Hawraman och Garmiyan
Språkfamilj Indoeuropeiska
Dialekter
Hawrami (Hewramî)
Kenduleyi (Kenduleyî)
Bajurwani (Bacurwanî)
Bajelani (Bacelanî)
Shabaki (Şebakî)
Sarli (Sarlî)
Sorani alfabetet (Perso-Arabisk skrift; används huvusakligen)
Hawar alfabetet
Språkkoder
ISO 639-3 hac
Kurdish languages map.svg
Geografisk utbredning av kurdiska och andra iranska språk som talas av kurder
  Zazaki
  Gorani
  blandad

Gorani (även Gurani) är en grupp av de nordväst iranska dialekterna som talas av kurder[1][2] i den sydligaste delen av iranska Kurdistan och även i irakiska Kurdistan regionen. Språket klassificeras som en del av Zaza–Gorani grenen av de nordväst iranska språken.[3] Hawrami dialekten, som klassificeras som en dialekt av Gorani,[4][5] är en väldigt distinkt dialekt som talas av Hawrami folket i en region som kallas för Hawraman vid Iran–Irak gränsen.

[6]

Även om Gorani delar många likheter mellan nordkurdiska, centralkurdiska och sydkurdiska, som också talas av kurder, är Gorani grammatiskt distinkt från dem och delar likheter med Zazaki.[3] Gorani talas i den sydvästra hörnan av Kurdistan provinsen och nordvästra hörnan ii Kermanshah provinsen i Iran, och i delar av Halabja regionen i irakiska Kurdistan och Hawraman bergen mellan Iran och Irak.

De äldsta litterära dokumenten bland de kurdiska språken och dialekterna, är skrivna i Gorani.

Många Gorani talare tillhör den religiösa gruppen Yarsanism, med en stor siffra religiösa dokument skrivna på Gorani.

Gorani var en gång i tiden ett väldigt viktig litterärt språk i de sydöstra delarna av Kurdistans geografiska region men har sedan dess blivit ersatt av Sorani.[7] I 1800-talet blev Gorani sakta ersatt av centralkurdiskan i flera städer både i Iran och Irak. Idag talas Sorani i städerna Kirkuk, Meriwan, och Halabja, som fortfarande är känt som en del av stora Goran regionen.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Namnet Goran verkar vara av indo-iranskt ursprung. Namnet sägs komma från det gamla avestiska ordet, gairi, som betyder berg.[8] Ordet Gorani hänvisar till invånarna i bergen eller bergsborna och suffixet -i betyder från. Ordet har använts för att beskriva bergsområden och regionernas samhällen i moderna kurdiska litterära texter.

Namnet Hawrami tros av vissa forskare komma från Guds namn i Avestan, Ahura Mazda.[9]

Dialekter[redigera | redigera wikitext]

Gorani dialekterna är:

 • Hawrami (Hewramî)
 • Kenduleyi (Kenduleyî)
 • Bajurwani (Bacurwanî)
 • Bajelani (Bacelanî)
 • Shabaki (Şebakî)
 • Sarli (Sarlî)

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Enlighet med de oberoende härskarna i Ardalan (800-1300-talet / 1300-1800-talet), med deras huvudstad på sista tiden i Sanandaj, blev Gorani poesins språk. Gorani var och är fortfarande förstaspråket i skrifterna i yarsanismen (Ahl-e Haqq sekten), centrerad kring Gahwareh. Prosa, i kontrast, är okänt. Strukturen för Gorani verserna är mycket enkel och monotont. Den består nästan uteslutande av strofer av två rimmande halv verser av tio stavelser vardera, utan hänsyn till mängden stavelser.

Ett exempel: دیمای حمد ذات جهان آفرین

"Efter beröm av det väsen som skapade världen

یا وام پی تعریف شای خاور زمین

Har jag anlänt till beskrivning av "Konungen av landet i öst".

Namnen på de fyrtio klassiska poeter som skriver på Gorani är kända, men detaljerna kring deras liv är okända för det mesta. Den tidigaste författaren är Mala Parisha, författare till en masnavi på 500 linjer på den shiitiska tron som rapporteras ha levt omkring slutet av 1300-talet. Andra pöter är kända från 1600– och 1800-talet inklusive Mahzuni, Shaikh Mostafa Takhti, Khana Qubadi, Yusuf Zaka, och Ahmab Beg Komashi. En av de sista stora poeterna att slutföra en bok av dikter, Divan, i Gorani är Mala Abd-al Rahm från staden Tawa-Goz söder om Halabja

Det existerar även ett dussin fler episka och romantiska masnavier, för det mesta översatta av anonyma skibenter, från persisk litteratur inklusive: Bijan och Manijeh, Khurshid-i Khawar, Khosrow och Shirin, Layla och Majnun, Shirin och Farhad, Haft Khwan-i Rostam och Sultan Jumjuma. Handskrifter av dessa verk bevaras för närvarande i nationalbibliotek i Berlin, London och Paris.

Några Gorani litterära verk:

 • Shirin u Xusrew av Khana Qubadi (lived 1700–1759), published 1975 in Bagdad.
 • Diwan des Feqe Qadiri Hemewend, 19th century
 • The Koran på Gorani, översatt på 1900-talet av Haci Nuri Eli Ilahi (Nuri Eli Shah).

Hawrami[redigera | redigera wikitext]

Hawrami (هەورامی; Hewramî) är ett av de största gruppen dialekter i Gorani språket, och anses vara den mest arkaiska i Gorani gruppen.[10] Den talas för det mesta i Hawraman regionen, en bergig region i västra Iran (iranska Kurdistan) och nordöstra Irak (irakiska Kurdistan). De viktigaste städerna i denna region är Pawe i Iran och Halabja i Irak. Hawrami kallas ibland för Auramani eller Horami av människor främmande till regionen.

Goran kurderna[redigera | redigera wikitext]

Det finns också stora grupper av yarsaniter i vissa regioner i iranska Azarbaijan. Staden Ilkhichi (İlxıçı), 87 km sydväst om staden Tabriz är nästan helt och hållet befolkat av yarsanier. ] På grund av politiska skäl, varav en var att skapa en tydlig identitet för dessa samhällen, har de inte kallats Goran kurder sedan början av 1900-talet. [citation needed] De kallas under olika namn, såsom Ali-Ilahis och Ahl-e Haqq. Grupper med liknande övertygelser finns också i iranska Kurdistan. Intressant nog håller sig både Zazaki folket och Gorani folket till en form av yazdanism. Grupper med liknande trosuppfattningar existerar i alla delar av Kurdistan.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "Kurdish language."
 2. ^ Edmonds, Cecil.
 3. ^ [a b] J. N. Postgate, Languages of Iraq, ancient and modern, British School of Archaeology in Iraq, [Iraq]: British School of Archaeology in Iraq, 2007, p. 138.
 4. ^ D. N. Mackenzie, Avromani, Encyclopedia Iranica
 5. ^ D. N. Mackenzie, GURĀNI, Encyclopedia Iranica
 6. ^ http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=36232&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html
 7. ^ Meri, Josef W. Medieval Islamic Civilization: A–K, index. p 444
 8. ^ http://www.avesta.org/avdict/avdict.htm#dctg
 9. ^ Nyberg, H.S. (1923), The Pahlavi documents of Avroman, Le Monde Oriental, XVII, p.189.
 10. ^ D. N. Mackenzie Avromani, Encyclopedia Iranica

Textböcker[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]