Gurdev Singh Khush

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gurdev Singh Khush
Född22 augusti 1935 (84 år)
Brittiska Indien
MedborgarskapFilippinerna[1]
Utbildad vidUniversity of California, Davis Blue pencil.svg
SysselsättningGenetiker
UtmärkelserPadma Shri in science & engineering (2000)
Wolfpriset i agronomi (2000)
Japanpriset (1987)
World Food Prize (1996)
Borlaug Award (1977)
Fellow of the Royal Society
Redigera Wikidata

Gurdev Singh Khush är en indisk agronom och genetiker, som tillsammans med sin mentor Henry Beachell fick 1996 års World Food Prize (Världsmatpriset) för enastående insatser med att bredda och förbättra den globala tillgången på ris under en tid av exponentiell befolkningstillväxt.

Khushs enastående karriär började på en veteplantage i norra Indien, där hans far fick honom att inse värdet av utbildning. Efter en agronomexamen från Punjab Agricultural University 1955 begav han sig till England och tog arbete i en fabrik för att få ihop pengar till en USA-resa. År 1957 ansökte han till och accepterades av University of California, Davis, där han kom att studera för de två legendariska växtgenetikerna Ledyard Stebbins och Charles Rick. Efter att ha fått sin doktorsexamen i lantbruksvetenskap 1960, fortsatte han att forska om tomaters genom med Rick i sju år.

För att nå allt bättre rissorter, som skall nära en växande befolkning utvecklingsländer och stödja deras jordbruksekonomier, tillbringade Khush över tjugo år med att leda och delta i genetisk forskning och växtförädling på IRRI (International Rice Research Institute). Dessutom har hans arbete givit honom möjlighet att spela en central roll i utvecklingen av mer än 300 nya rissorter,[2] till exempel en:Semi-dwarf IR36.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ general catalog of BnF, läst: 26 mars 2017
  2. ^ The World Food Prize: 2006 Laureates Arkiverad 29 juli 2009 hämtat från the Wayback Machine.