Gustaf Lewenhaupt (ryttare)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gustaf Lewenhaupt
Kammarherre Gustaf Lewenhaupt.

Kammarherre Gustaf Lewenhaupt.

Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Hästhoppning
Guld Stockholm 1912 Lagtävling

Carl Gustaf Sixtensson Lewenhaupt, född den 20 augusti 1879 i Örebro, död den 7 augusti 1962 i Stockholm,[1] var en svensk greve, militär, hovman och ryttare.

Lewnhaupt var son till överste Sixten Lewenhaupt (död 1916) och dennes hustru, friherrinnan Julie Aurore De Geer af Finspång (död 1948). I grunden var han till yrket var han militär vid Livgardets dragoner, och uppnådde graderna major i armén respektive ryttmästare i kavalleriet. Som hovman tjänstgjorde han därtill som kammarherre samt som adjutant till dåvarande kronprinsen, sedermera Gustaf VI Adolf.

Som ryttare var Lewenhaupt med och tog OS-guld i lag i hästhoppning i olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm på hästen Medusa. Individuellt kom han nia i hoppningen. Han deltog också i modern femkamp och där kom han på sjuttonde plats. Gustaf Lewenhaupt är begravd på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010): Lewenhaupt, Carl Gustaf Sixtensson

Källor[redigera | redigera wikitext]