Gustaf Lindh

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För skådespelaren, se Gustav Lindh.
Gustaf Lindh
Modern femkamp, herrar
Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Guld St. Moritz 1948 Vinterfemkamp

Gustaf Allan Lindh, född 21 maj 1926 i Liden i Lidens landskommun, är en svensk före detta modern femkampare som tävlade i olympiska vinterspelen 1948.

Gustaf Lindh är den enda olympiske mästaren i vinterfemkamp.[1] Vinterfemkamp var en gren som enbart hölls en gång, vid de olympiska vinterspelen 1948 i St. Moritz, som uppvisningssport. Sverige hade där ytterligare 3 deltagare i femkampen, William Grut (som senare blev olympisk mästare i modern femkamp), Claes Egnell och Bertil Haase. De var alla äldre än Gustaf Lindh och var vid den tiden dominerande i vinterfemkamp. Trots detta lyckades alltså Lindh vinna guldmedaljen. Han vann skyttet och ridningen och det enda riktiga misslyckandet var sjätteplatsen i störtlopp. Bertil Haase vann tack vare sin goda skidåkning både störtloppet och 10 km på skidor men lyckades inte tillräckligt bra i de andra grenarna. Tvåan William Grut var jämn genom tävlingen och Lindh besegrade honom med endast en poäng. Den fjärde svensken, Claes Egnell, bröt benet i störtloppet och kunde därför inte utmana om segern.[2]

I likhet med de andra deltagarna var Gustaf Lindh en del av den Svenska armén. När han var 17 år gammal gick han med i armén i Östersund eftersom det saknades möjligheter till utbildning under andra världskriget. Han gick militärskola (volontär-, konstapel- och furirskola) som furir. Tredje gången han var med i en vinterfemkamp, år 1946, blev han Svensk mästare och det var då han blev kvalificerad till OS.

Hösten 1948 avslutade han sin militärtjänst och började då utbilda sig inom energiteknik vid Tekniska Fackskolan i Sundsvall. Han arbetade sen som ingenjör och designer av kraftledningar. Han fortsatte sin idrottsliga karriär till 1954 då en ridolycka i Stockholm gjorde att han fick käken sönderslagen och tvingade honom att avsluta sin karriär.

Gustaf Lindh tillbringade några år i USA, kom tillbaka till Sverige i mitten på 60-talet och bor sen dess i Viksjö i Järfälla kommun.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia
  1. ^ Guldolympier från Boda
  2. ^ Rapport Général sur les Ves Jeux Olympiques d’hiver St-Moritz 1948 PDF, (Franska/Tyska)