Gustaf Lindh

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För skådespelaren, se Gustav Lindh.
Gustaf Lindh
Modern femkamp, herrar
Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Guld St. Moritz 1948 Vinterfemkamp

Gustaf Allan Lindh, född 21 maj 1926 i Liden i Lidens landskommun, är en svensk före detta modern femkampare som tävlade i olympiska vinterspelen 1948.

Gustaf Lindh är den enda olympiske mästaren i vinterfemkamp.[1] Vinterfemkamp var en gren som enbart hölls en gång, vid de olympiska vinterspelen 1948 i St. Moritz, som uppvisningssport. Sverige hade där ytterligare 3 deltagare i femkampen, William Grut (som senare blev olympisk mästare i modern femkamp), Claes Egnell och Bertil Haase. De var alla äldre än Gustaf Lindh och var vid den tiden dominerande i vinterfemkamp. Trots detta lyckades alltså Lindh vinna guldmedaljen. Han vann skyttet och ridningen och det enda riktiga misslyckandet var sjätteplatsen i störtlopp. Bertil Haase vann tack vare sin goda skidåkning både störtloppet och 10 km på skidor men lyckades inte tillräckligt bra i de andra grenarna. Tvåan William Grut var jämn genom tävlingen och Lindh besegrade honom med endast en poäng. Den fjärde svensken, Claes Egnell, bröt benet i störtloppet och kunde därför inte utmana om segern.[2]

I likhet med de andra deltagarna var Gustaf Lindh en del av den Svenska armén. När han var 17 år gammal gick han med i armén i Östersund eftersom det saknades möjligheter till utbildning under andra världskriget. Han gick militärskola (volontär-, konstapel- och furirskola) som furir. Tredje gången han var med i en vinterfemkamp, år 1946, blev han Svensk mästare och det var då han blev kvalificerad till OS.

Hösten 1948 avslutade han sin militärtjänst och började då utbilda sig inom energiteknik vid Tekniska Fackskolan i Sundsvall. Han arbetade sen som ingenjör och designer av kraftledningar. Han fortsatte sin idrottsliga karriär till 1954 då en ridolycka i Stockholm gjorde att han fick käken sönderslagen och tvingade honom att avsluta sin karriär.

Gustaf Lindh tillbringade några år i USA, kom tillbaka till Sverige i mitten på 60-talet och bor sen dess i Viksjö i Järfälla kommun.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia
  1. ^ Guldolympier från Boda
  2. ^ Rapport Général sur les Ves Jeux Olympiques d’hiver St-Moritz 1948 PDF, (Franska/Tyska)