Gustav Adolfsdagen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gustav Adolfsdagen
Gustav Adolfsbakelse 2.jpg
Gustav Adolfsbakelsens vanligaste utseende
Typ Temadag
Datum 6 november
Geografi och firare Sverige Sverige
Period 1800-talet-
Anledning Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen 1632
Traditioner Äta Gustav Adolfsbakelse
Allmän flaggdag Sverige Sverige
Skyltning i ett konditorifönster på Götgatan i Stockholm Gustaf Adolfsdagen 2012

Gustav Adolfsdagen är en temadag som firas den 6 november[1] till minne av Gustav II Adolfs dödsdag 1632, och är allmän flaggdag i Sverige. Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen, vilket inträffade den 6 november enligt den julianska kalendern. Enligt den gregorianska kalendern var datumet den 16 november, men denna kalender började användas i Sverige först 1753.

Dagen har firats sedan början av 1800-talet och är fortfarande populär i Göteborg som då hyllar sin grundare med att äta Gustav Adolfsbakelser och i Uppsala där studenterna högtidlighåller minnet av Gustav Adolfs död samt hans mycket generösa gåva till Universitetet. Detta sker främst genom hyllningen vid obelisken där Allmänna Sången sjunger. Efteråt brukar det ordnas en enklare sammankomst med föredrag. I Lund hedras i november varje år Gustav II Adolf med Gustavadolfsbalen, arrangerad av Göteborgs nation. GA-Balen som festen också kallas går av stapeln i Akademiska föreningens borg, AF-borgen. Även på en stor del gymnasieskolor och andra grundskolor runtom i Sverige firas dagen. På Lundsbergs skola i Värmland firas minnet av kungen på Gustav Adolfsdagen genom att en pjäs spelar upp slaget vid Lützen. Dagen firas också i Finland under namnet Svenska dagen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Rikskommittén Sveriges Nationaldag”. http://www.nationaldagen.se/sveriges-flagga/allmanna-flaggdagar/. Läst 8 augusti 2014.