Gustav III (Göteborg)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gustav III:s byst vid Näckrosdammen i Göteborg.

Gustav III:s byst är en skulptur av konung Gustav III som finns i Näckrosdammen utanför Göteborgs universitet i Göteborg. Själva bysten skapades av bildhuggaren Johan Tobias Sergel, och denna kopia i brons skapades 1923 och avtäcktes på sin nuvarande plats den 14 juli 1926.

Historia[1][redigera | redigera wikitext]

USA:s statsvapen på statyns postament.

Den amerikanska föreningen Gustavus III Memorial Association, under ordförandeskap av konsul Walter H. Sholes fru, beslöt 1923 att resa en byst över Gustav III i Göteborg. Medlen till detta samlades in från amerikaner i Sverige, samtidigt som även amerikanska staten bidrog. Orsaken till denna gåva var att man ville hedra Sverige och kung Gustav III, då Sverige var det första neutrala land under amerikanska frihetskriget som hade erkänt USA som ett självständigt land.

Benjamin Franklin som verkade som Förenta staternas ambassadör i Paris hade redan 1783, efter att USA och Sverige ingått Svensk-amerikanska vänskaps- och handelstraktaten, skrivit ett brev till kongressen att[2]:

...alltid skall minnas att Sverige var den första makt i Europa, som frivilligt erbjudit Förenta staterna sin vänskap.

Avbildning[redigera | redigera wikitext]

Gustav III:s begravning i Riddarholmskyrkan. Bysten kan ses överst i fonden.

Bysten är en kopia i brons av den kolossalbyst av kungen som skapades av Johan Tobias Sergel till kungens begravning i Riddarholmskyrkan, och som ursprungligen hade beställts av Gustav III:s bror hertig Karl.

Den står på en piedestal i sten som visar Gustav III:s krönta namnchiffer, därunder finns en inskription på engelska och längst ner ses USA:s statsvapen.

Inskriptionen på engelska lyder:

To
the Memory of Gustavus III
The first monarch to extend
the first hand of friendship to
the United States of
America
at the close
of the war
for independence
Erected by American
Citizens July 4 1923

Vilket på svenska blir:

Till
Minnet av Gustaf III
den förste monark som utsträckte
den första vänskapliga handen till
Amerikas Förenta Stater
vid slutet
av befrielsekriget
Rest av Amerikanska Medborgare
den 4 juli 1923

Avtäckning[3][redigera | redigera wikitext]

Den 4 juli 1923 ställdes bysten på en piedestal av marmor på Götaplatsen vid Göteborgs konstmuseum, där den stod utomhus på den östra terrassen. Den flyttades därefter 1926 till sin nuvarande plats och den 14 juli 1926 avtäcktes bysten i närvaro av den amerikanske undersekreteraren vid USA:s utrikesdepartement Wilbur J. Carr samt även den amerikanske generalkonsuln i Stockholm C. J. Dawson. Avtäckningen skedde klockan 12 i närvaro av representanter för staden och allmänheten. Göteborgs stadsfullmäktiges andre vice ordförande Malte Jacobsson mottog bysten å stadens vägnar. Den amerikanske konsuln Walter Sholes höll ett tal där han beskrev hur bysten kommit till. Postamentet var svept i stjärnbaneret och Göta artilleriregementes musikkår spelade. Därefter vidtog lunch för särskilt inbjudna i trädgårdsföreningen.

Göteborg mottog vid samma tillfälle även en byst av den förste amerikanske presidenten George Washington. Under hösten 1926 skänkte Wilbur J. Carr även en piedestal till bysten. Den var 1,5 meter hög i polerad kalksten och höggs vid Åströms stenhuggeri, den överlämnades troligen tidigt 1927.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tidningen Vestkusten, 19 april 1923, sid 4
  2. ^ Tidningen Vestkusten, 29 februari 1940
  3. ^ Tidningen Vestkusten, 19 augusti 1926, sid 2
  4. ^ Vestkusten, 23 december 1926