Guvernementet Grodno

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Guvernementet Grodno
(Гродненская губернiя)
Grodenskaja gubernija
Guvernement i Kejsardömet Ryssland
Fördelning av nybildade jordbruk i guvernementet Grodno, 1909.
Fördelning av nybildade jordbruk i guvernementet Grodno, 1909.
Symbol
Land Kejsardömet Ryssland Ryssland
Huvudstad Grodno
Area 38 580 km²
Folkmängd 1 826 600 (1906)
Befolkningstäthet 47 invånare/km²
Idag del av: Hrodnas voblast, Brests voblast, Podlasiens vojvodskap
Karta över guvernementet Grodno, 1834.
Karta över guvernementet Grodno, 1834.
Karta över guvernementet Grodno, 1834.

Grodno var ett guvernement i västra delen av Kejsardömet Ryssland åren 1795–1915. Det var begränsat i norr av guvernementet Vilna, i öster av Minsk, i söder av Volynien och i väster och nordväst av Polen.

1906 hade guvernementet en yta på 38 580 km2 och 1 826 600 invånare, 47 invånare på 1 km2, därav 54 procent vitryssar, något över 20 procent polacker (huvudsakligen i sydväst) samt omkring 19 procent judar. Litauer och tatarer räknade vardera några tusen. Guvernementet räknades till Judiska bosättningsområdet i Kejsardömet Ryssland.

Tvärs igenom guvernementet gick en högslätt av 300 meters höjd, vilken bildade skillnaden mellan Östersjöns och Svarta havets vattensystem. Till Östersjön flöt Njemen, Västra Bug och Narev, till Svarta havet Jazolda (genom Oginskij-kanalen förenad med Njemen) och Pina (genom Dnjepr-Bug-kanalen sammanbunden med Weichsel), båda tillflöden till Pripet.

Jorden utgjordes av alluvium och var tämligen bördig, med undantag av några sträckor (vid Njemen och de andra floderna), som led av flygsand. I s. finnas stora kärrtrakter, som kunna passeras endast genom kanaler.

Omkring 20 procent av hela arealen utgjordes av skog; största skogen är Bialowiezaskogen. Stor ylleindustri (den största näst guvernementet Moskvas), många tobaksfabriker och garverier, export av trävaror, spannmål, lin, hampa och ull.

Guvernementet var indelat i nio distrikt (ujezd): Belostok, Bielsk, Brest-Litovsk, Grodno, Kobrin, Pruzjany, Slonim, Sokolka och Volkovysk.[1]

Det hörde till 1795 till Polen och återgick till Polen 1918. Idag delas guvernementets territorium mellan Polen och Vitryssland.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Grodno, 1904–1926.