Guvernementet Kostroma

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Guvernementet Kostroma
Костромская губернiя
Guvernement i Kejsardömet Ryssland
Ipatievskij-klostret fotograferat av Sergej Prokudin-Gorskij, 1911.
Ipatievskij-klostret fotograferat av Sergej Prokudin-Gorskij, 1911.
Coat of Arms of Kostroma gubernia (Russian empire).png
Symbol
Land Kejsardömet Ryssland Ryssland
Huvudstad Kostroma
Area 84 149 km²
Folkmängd 1 643 800 (1908)
Befolkningstäthet 20 invånare/km²
Idag del av: Kostroma oblast, Ivanovo oblast, Nizjnij Novgorod oblast
Ru Kostromskaj Gubernia.jpg

Guvernementet Kostroma var ett guvernement i Storryssland, 1796–1929.

Det omgavs av guvernementen Jaroslavl, Vologda, Vjatka, Nizjnij Novgorod och Vladimir. Det hade en yta på 84 149 km2 och 1 643 800 invånare (1908).

Landet utgjorde en vågformig slätt av delvis fruktbar natur samt rikt vattnad av Volga och dess tillflöden, bland vilka märkas Kostroma, Unzja och Vetljuga. Av arealen var 61 procent klädd med skog, och den därpå grundade industrin, båtbyggeri, tjärbränning, korg- och mattflätning, var ganska ansenlig, varemot jordbruk och boskapsskötsel stod mycket tillbaka. Av största betydelse var hemindustrin. Fabriksindustrien var koncentrerad till sydvästra delen och utgjordes av bomulls- och hampspinnerier, bomulls- och linväverier, kvarndrift, brännvins- och lädertillverkning m. m.

Befolkningen var nästan helt och hållet rysk; endast 1 600 var tjeremisser och 300 tatarer. En stor del av befolkningen träffades utom Kostroma som vandrande hantverkare och flottkarlar på Volga.

Guvernementet var indelat i 12 kretsar: Kostroma, Buj, Tjuchloma, Galitj, Kinesjma, Kologriv, Makariev, Nerechta, Soligalitj, Varnavin, Vetluga och Jurjevets.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ WHKMLA - Gubernia Kostroma
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Kostroma, 1904–1926.