Guvernementet Sankt Petersburg

Från Wikipedia
Guvernementet Sankt Petersburg
Санкт-Петербургская губерния
Guvernement i Kejsardömet Ryssland
Timmerflottning i Volga–Östersjökanalen vid Schlüsselburg. Samtida färgfoto av Sergej Prokudin-Gorskij, 1909.
Timmerflottning i Volga–Östersjökanalen vid Schlüsselburg. Samtida färgfoto av Sergej Prokudin-Gorskij, 1909.
Symbol
Land Kejsardömet Ryssland Ryssland
Huvudstad Nöteborg (fram till 1712) Sankt Petersburg
Area 53 767 km²
Folkmängd 3 197 800 (1914)[1]
Befolkningstäthet 59 invånare/km²
Idag del av: Leningrad oblast
Rysk karta över guvernementet S:t Petersburg, c:a 1900.
Rysk karta över guvernementet S:t Petersburg, c:a 1900.
Rysk karta över guvernementet S:t Petersburg, c:a 1900.

Guvernementet Sankt Petersburg, senare Guvernementet Petrograd och sist Guvernementet Leningrad, var ett guvernement i Kejsardömet Ryssland och RSFSR, 1708–1927.

Det var beläget mellan Ladoga och Peipus och motsvarade ungefär den forna svenska provinsen Ingermanland samt gränsade i norr till Finland och guvernementet Olonets, i öster till Novgorod, i söder till Pskov och i väster till Livland och Estland. Arealen var 53 767 km2 (oberäknat andelarna av Ladoga och Peipus).

Vid finska gränsen var landet kuperat, men för övrigt slätt med undantag av några höjder vid Krasnoje Selo och bestod till 40 procent (i slutet av 1700-talet 70 procent) av kärr och skogsmarker.

Huvudfloder var Neva, Luga och Narova, som föll ut i Finska viken. Ladogas tillflöden Volchov, Sjass och Svir, de båda sistnämnda bildande en del av det kanalsystem, som förenar Neva med Volga, var viktiga handelsvägar, liksom Narova.

Folkmängden (utom huvudstadens) uppgick 1910 till 975 192, varav 82 procent ryssar, 15 procent finnar, 0,6 procent ester och 1,8 procent tyska kolonister, som invandrat efter 1765. Tjugo procent var protestanter; återstoden hörde till större delen rysk-ortodoxa kyrkan.

Jordbruket var föga utvecklat och gav ringa avkastning, men industrin (tillverkning av bomullsvävnader och siden, papper, maskiner och andra järnarbeten) var ganska livlig, i synnerhet kring Tsarskoje Selo och Jamburg. Flera stora industriella etablissemang för arméns och flottans behov, särskilt i Kronstadt, tillhörde staten.

Guvernementet var indelat i åtta kretsar (ujezd): Gdov, Jamburg, Luga, Novaja Ladoga, Peterhof, Sankt Petersburg, Nöteborg och Tsarskoje Selo.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Petersburg, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]