Gymnastik

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gymnast)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om gymnastik som tävlingsidrott. För motionsformen, se Motionsgymnastik. För skolämnet, se Idrott och hälsa.
Artistisk gymnastik.
Gymnastik vid början av 1900-talet, Gymnastiska centralinstitutet, Stockholm.

Gymnastik är en aktivitet som bygger på olika akrobatiska övningar och kräver en kombination av extrem styrka, flexibilitet och god kroppsuppfattning. Dagens gymnastik bygger på de gamla grekernas gymnos, där de tränade upp sina kroppar, till exempel genom saltomortaler på hästrygg och diverse akrobatiska övningar. De tränade i vad som kallades för gymnasium.

Det finns ett antal olika inriktningar i sporten. I första hand skiljer man mellan truppgymnastik, artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, akrobatisk gymnastik, hopprep och trampolin.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Gymnastiken har sitt ursprung redan i det antika Grekland. Filosofen Platon ansåg att idrottsutövande var ett medel för moralisk och andlig perfektion. Enligt Platon borde kvinnorna försöka uppnå det manliga idealet – att bli starka, härdade och energiska – eftersom starka kvinnor skulle föda starka barn, som i sin tur skulle bygga upp en stark stat.

Gymnastiken var den kvinnoidrott som organiserades och utvecklades först. I slutet av 1700-talet och början på 1800-talet var det dock männen som stod i centrum för idrotten. Gymnastiken startades i Europa och Tyskland var det ledande landet vid denna tidpunkt. Några av de gymnastiska skolor som präglat gymnastiken är Johann Bernhard Basedow, som blev påverkad av Rousseaus idéer om fysisk fostran, och Guts Muths, som efterliknade Basedo. Båda dessa män hade uppfattningen om att idrott bara var till för män. Muths skrev senare en bok om gymnastik och i andra upplagan av denna nämner han flickgymnastik lite kort. Han menar att kvinnan kan få göra några övningar endast för att bli stark och frisk så att hon kan få sunda barn.

J.A.L Werner var en känd tysk som undervisade flickor i gymnastik år 1830. Övningar som han rekommenderade var: balansövningar, klättra i lina, löpning och enklare övningar på räck. En framträdande person i den tyska gymnastikrörelsen (turnväsenet)[1] var Friedrich Ludwig Jahn, ansedd som gymnastikens fader. Även han ansåg att kvinnan enbart skulle utöva gymnastiska övningar så att hon födde välartade barn.

I Sverige var Pehr Henrik Ling som kallas "den svenska gymnastikens fader", och hans son Hjalmar Ling, framträdande namn under 1800-talet.

Risker och kritik[redigera | redigera wikitext]

Många ser gymnastik som en riskfylld och farlig sport med tanke på redskapen man använder sig av, de olika avancerade övningarna och även hur gymnasternas kroppsbyggnad – leder, ben och muskler – utsätts för påfrestningar. Skador inom artistisk gymnastik har länge varit ett stort samtalsämne inom flera internationella medicinforskningsprogram. Resultat av studier har visat att mer än hälften av alla elitgymnaster riskerar att utveckla fysiska skador för livet. Skaderisken för gymnaster på lägre nivå är inte alls lika stor.

Under många decennier har även en internationell debatt pågått rörande de hårda, slavliknande gymnastikträningsmetoderna i vissa länder, däribland Kina och det forna Sovjetunionen.[2] Allmänna diskussioner har emellanåt också förts gällande lämpligheten i att små barn tränar och drillas i krävande moment vid låg ålder oavsett land.

Tävlingsgrenar[redigera | redigera wikitext]

I tävlingssammanhang skiljer man främst mellan sex olika typer av gymnastik. Dessa är akrobatisk gymnastik, artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, hopprep, trampolin och truppgymnastik.[3]

Artistisk gymnastik[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Artistisk gymnastik

Den artistiska gymnastiken är uppdelad i disciplinerna Manlig artistisk gymnastik (MAG) och Kvinnlig artistisk gymnastik (KvAG).

Manlig artistisk gymnastik har funnits med som idrott i Olympiska spelen varje år sedan 1896. Männen har 6 olika grenar som alla ska innehålla olika övningar som graderas med olika svårighetsgrad. Ju högre svårighetsgrad desto högre utgångspoäng. 2017 fanns det i Sverige 459 licensierade manliga tävlingsgymnaster inom AG.

Grenar i MAG[redigera | redigera wikitext]

Kvinnlig artistisk gymnastik är en olympisk idrott där man tävlar i fyra olika grenar. Övningarna bedöms på samma sätt, med svårighetsgrad, som i MAG. 2017 fanns det i Sverige 1966 licensierade kvinnliga tävlingsgymnaster inom AG.

Grenar i KvAG[redigera | redigera wikitext]

Rytmisk gymnastik[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rytmisk gymnastik

Rytmisk gymnastik är en olympisk idrott sedan 1984. Inom sporten använder man sig av fem olika redskap men de individuella seniorerna tävlar inte i rep. Reglementet är uppdelat i två delar: Svårigheter (kroppssvårigheter och redskapssvårigheter) samt Utförande (artistiskt- och teknisk utförande). Internationellt finns det två olika tävlingskategorier; individuellt eller trupp. I trupp kör 5 gymnaster samtidigt på tävlingsytan och där samarbete är en stor del av programmet. Inom Norden finns även tävlingskategorin Duo-Trio-Quattro där 2-4 gymnaster tävlar samtidigt på ytan.

Grenar inom rytmisk gymnastik[redigera | redigera wikitext]

 • Band
 • Boll
 • Käglor
 • Rep
 • Tunnband

Truppgymnastik[redigera | redigera wikitext]

Truppgymnastik är en tävlingsform inom gymnastiken som utvecklades på 1970-talet i Sverige. 2017 var det den populäraste gymnastikdisciplin i Sverige med drygt 30 000 licensierade tävlingsgymnaster. Sverige tillhör toppen inom truppgymnastiken då de 2018 tog guld i både mix och dam, och silver i herr på EM. Gymnasterna tävlar i lag på 6-16 gymnaster beroende på vilken nivå de tävlar på. I Sverige finns olika tävlingssteg. Rikstävlingarna i Sverige består av riks 6:an till riks 1:an och det högsta steget som är SM.

Grenar inom truppgymnastik[redigera | redigera wikitext]

 • Fristående - I fristående framförs en akrobatisk dans, och minst åtta gymnaster deltar i programmet för ungdomar, medan endast sex måste delta i junior- och seniorserien. Koreografin ska vara mellan 2 och 3,5 minuter. Friståendeprogrammet ska främst innehålla gymnastiska moment som piruetter, balansövningar och hopp men även akrobatiska övningar och en parövning.
 • Trampett - I grenen trampett utförs två fria hopp, men även ett hopp med hoppredskap (pegasus).
 • Tumbling - Vid tumbling ska tre olika voltserier (beroende på ålder och tävling) utföras med både framåt- och bakåtvolter. Tumbling är en utveckling av det som tidigare kallades "matta". De senaste årens redskapsutveckling har gjort att grenen utvecklats mycket tekniskt mot allt mer avancerade voltserier, otänkbara på "matta" eller voltgolv.

Motionsgymnastik[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Motionsgymnastik

Motionsgymnastik är gymnastik som utförs som motionsidrott snarare än som en tävlingsgren. Motionsgymnastik innehåller oftast en blandning av inslag som syftar till att träna styrka, uthållighet, rörlighet och koordination.

I olika länder[redigera | redigera wikitext]

Gymnastik i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Pehr Henrik Ling ses ofta som den svenska gymnastikens fader och det sägs vara han som tog initiativet till fysisk fostran av det svenska folket. Under denna tid pågick den franska revolutionen och därefter Napoleonkrigen. Allmän värnplikt och skolgång var diskussionsfrågor när Ling lade fram sina idéer om hur man borde bedriva friskvård. De gymnastiska kroppsövningar utfördes enligt modellen om militära övningar och spänning. Denna gymnastik utövades till en början enbart av män och varje kroppsdel tränades var för sig. Lings gymnastiska principer blev vägledande för skolgymnastiken och övrig frivillig gymnastik.

År 1813 blev Pehr Henrik Ling föreståndare för Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet, en av världens första utbildningsprogram för gymnastiklärare. Det var Hjalmar Ling, son till Pehr Henrik som utvecklade den kvinnliga gymnastiken i Sverige. Det var med hjälp av männen som kvinnogymnastik infördes, eftersom kvinnorna ännu inte hade mycket att säga till om i samhället. Hjalmar Ling förespråkade sedan flickgymnastik i skolan och gjorde speciella flickprogram. Han ansåg också att det fanns vissa övningar som en flicka inte ska delta i exempelvis militärisk gymnastik och brottning, övningar med tyngder eller övningar som är ansträngande för hjärtat etc.

Dagens moderna tävlingsgymnastik med de fyra grenarna hopp, barr, bom och fristående skapades under 1930- och 1940-talen. Sverige var ett ledande gymnastikland men förlorade i samband med OS i Helsingfors 1952 sina stora framgångar i gymnastik. Sverige var tidigare ledande i den så kallade truppgymnastiken, då man tävlar som ett lag och inte enskilt, då man tagit guld 1952 och silver 1956.

Svenska Gymnastikförbundet har gamla anor då det gäller tävlingsgymnastik. De första svenska mästerskapen i Artistisk gymnastik avgjordes 1945.

Nuläget[redigera | redigera wikitext]

Numera finns det åtta olika tävlingsdiscipliner. Sammanlagt är drygt 260 000 gymnaster medlemmar i någon av de cirka 1 100 föreningar som bedriver någon form av gymnastik i Sverige[4]. Föreningarna har olika 'specialiteter' beroende på tradition och tränarkompetens.

I Sverige är de största tävlingsdisciplinerna inom gymnastiken, i fallande storlek, truppgymnastik, artistisk gymnastik, parkour/tricking, trampolin och rytmisk gymnastik.[5] Den disciplin som är mest känd är artistisk gymnastik.[källa behövs] På senare år har truppgymnastiken vuxit enormt och det arrangeras numera även europeiska mästerskap.

Svenska Gymnastikförbundet är RF:s (Riksidrottsförbundet) fjärde största specialidrottsförbund[6]. Drygt två tredjedelar av alla medlemmar är under 21 år, två av tretton medlemmar 21 - 40 år och en av fem medlemmar 41 år eller äldre.[4] Enligt 2018 års siffror är endast ca. 10% av medlemmarna licensierade tävlingsgymnaster.[5] Majoriteten av tävlingsgymnasterna är truppgymnaster.

Även unga gymnaster tävlar regelbundet. Tävlingarna är ett naturligt komplement till den gedigna grundträningen. Som nybörjare tävlar man i föreningstävlingar, för att sedan delta i distriktstävlingar. Den svenska eliten tävlar cirka tio gånger per år, nationellt och internationellt.[källa behövs]

De åtta tävlingsdisciplinerna är i Sverige är:

Gymnastik i Finland[redigera | redigera wikitext]

I Finland heter idrottsförbundet för gymnastik Suomen Voimisteluliitto (Finlands Gymnastikförbund)[7] och man tävlar inom nio olika tävlingsdiscipliner inom gymnastik:

Av de olika gymnastikgrenarna är estetisk truppgymnastik den största i Finland.[8]

Den svenska gymnastikverksamheten i Finland koordineras av Finlands Svenska Gymnastikförbund.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Turnväsen i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1920)
 2. ^ Expressen 12 augusti 2010, "Här drillas kinesiska barn till elitgymnaster"
 3. ^ Geel, Olivia (13 april 2016). ”Vad är gymnastik?”. JP. Arkiverad från originalet den 9 augusti 2019. https://web.archive.org/web/20190809124847/https://www.jp.se/article/vad-ar-gymnastik/. Läst 9 augusti 2019. 
 4. ^ [a b] ”Svensk Gymnastik i siffror”. Svenska Gymnastikförbundet. Arkiverad från originalet den 2 maj 2018. https://web.archive.org/web/20180502135912/http://www.gymnastik.se/contentassets/83234c1ef2164a22bed285c930819ee2/svensk-gymnastik-i-siffror-2016.pdf. Läst 1 maj 2018. 
 5. ^ [a b] svensk tävlingsgymnastik i siffror. Svenska Gymnastikförbundet. 2018. ss. 2-4
 6. ^ ”Idrotten i siffror 2016”. Riksidrottsförbundet. Arkiverad från originalet den 27 januari 2018. https://web.archive.org/web/20180127153702/http://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/statistik/idrotten_i_siffror_rf_2016.pdf. Läst 1 maj 2018. 
 7. ^ ”Voimistelu > fi > Yhteystiedot > Voimisteluliitto > Lyhyesti” (på fi-FI). www.voimistelu.fi. https://www.voimistelu.fi/fi/Yhteystiedot/Voimisteluliitto/Lyhyesti. Läst 15 maj 2018. 
 8. ^ ”Voimistelu > fi > Löydä voimistelu > Joukkuevoimistelu > Lajiesittely” (på fi-FI). www.voimistelu.fi. https://www.voimistelu.fi/fi/L%C3%B6yd%C3%A4-voimistelu/Joukkuevoimistelu/Lajiesittely. Läst 15 maj 2018. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

 • Kvinnoidrottens utveckling i Sverige, av Claes Annerstedt
 • Gymnastikens Historia Del 1, av Viktor Heikel.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]