Gynekologi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna vaginalspegel av Ricordtyp användes tidigare inom gynekologin.

Gynekologi (från grekiskans: γυναικολόγος "läran om kvinnan" ) är inom medicinen den specialitet som studerar sjukdomar i kvinnans könsorgan, exempelvis livmoder, slida och äggstockar. Gynekolog är en läkare med specialistutbildning inom gynekologi. Gynekologi utgör tillsammans med obstetrik verksamhetsområdet kvinnosjukvård och de flesta gynekologer är även obstetriker.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Exempelsida ur en tidig tryckt utgåva av Suda från 1400-1500-talet

I Kahun-papyrusen, egyptiska papyrusrullar från 2000-talet f.Kr. ges råd kring abort, menstruationsrubbningar och barnlöshet.[1] I den bysantinska encyklopedin Suda från omkring 900-talet skrev den grekiska läkaren Soranos avhandlingen Gynecologica.[2] Soranus var verksam i Rom mellan 98 och 138 efter Kristus [2] och avhandlingen bevarades och publicerades på nytt 1838.

Undersökning[redigera | redigera wikitext]

I vissa länder måste kvinnan först besöka en allmänläkare eller vårdcentral för att få en remiss till en gynekolog om det krävs specialkunskaper eller kirurgiska ingrepp.

För att diagnostisera är huvudverktygen sjukdomshistoria och undersökning. Undersökningen omfattar inspektion, då läkaren med hjälp av ett instrument (spekulum) kan se om sjukliga förändringar finns i slidan eller de yttre könsdelarna. Vidare kan läkaren föra in ett eller två fingrar i slidan och med andra handen trycka mot buken och avgöra om livmodern och äggstockarna förändrats på ett sjukligt sätt. I vissa fall ingår även palpation via ändtarmen och ibland kan ultraljudsundersökning genomföras.[1]

Sjukdomar[redigera | redigera wikitext]

Några exempel på sjukdomar som gynekologer arbetar med är:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Nationalencyklopedin uppslagsord Gynekologi. Läst 18 november 2007.
  2. ^ [a b] Barnbrist problem för romerska överklassen. Populär historia. 1996. Läst 18 november 2007.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]