Hälso- och sjukvård

Från Wikipedia
Version från den 10 november 2014 kl. 10.46 av Tegel (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 213.115.109.154 (diskussion) till senaste version av Adville)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Hälsovård” leder hit. För andra betydelser, se Hälsovård (olika betydelser).

Hälso- och sjukvård är de åtgärder för att förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador, och omfattar därför såväl sjukvården och hälsovården. [1]

Hälso- och sjukvårdens organisation i Sverige

Huvudartikel: Sjukvård i Sverige

I det svenska sjukvårdssystemet är ansvaret för hälso- och sjukvården delat mellan stat, landsting och kommun. Hälso- och sjukvården regleras i hälso- och sjukvårdslagen (HSL), men inom en rad områden finns speciallagstiftning som, tillsammans med Socialstyrelsens föreskrifter, är styrande för verksamheten.

Staten

Staten är ansvarig för den övergripande hälso- och sjukvårdspolitiken samt, via Socialstyrelsen, för tillsynen av all hälso- och sjukvård i riket.

Landstingen

Landstingen ansvarar för att organisera vården så att alla medborgare har tillgång till en god vård.

Kommunerna

Kommunerna ansvarar för vård av äldre samt stöd och service till dem som är färdigbehandlade och utskrivna från sjukhusvård. Kommunerna ansvarar också för boende, sysselsättning och stöd till dem med psykiska funktionsnedsättningar.

Hälso- och sjukvårdens tre nivåer

Det finns nio regionsjukhus, omkring 70 läns- och länsdelssjukhus samt drygt 1 000 vårdcentraler. Detta ger tre nivåer:

Se även

Källor

  1. ^ Hälso- och sjukvårdslag (1982:763)