Häng dom högt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Häng dom högt
(Hang 'em high)
Genre Western
Regissör Ted Post
Producent Leonard Freeman
Irving L. Leonard
Robert Stambler
Manus Leonard Freeman
Mel Goldberg
Skådespelare Clint Eastwood
Inger Stevens
Ed Begley
Pat Hingle
Ben Johnson
Originalmusik Dominic Frontiere
Produktionsbolag Leonard Freeman Production
The Malpaso Company
Distribution United Artists
Premiär 1968
Speltid 114 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Häng dom högt (engelska Hang 'em high) är en amerikansk western från 1968 i regi av Ted Post med Clint Eastwood i huvudrollen. Filmen hade Sverigepremiär den 18 januari 1969.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Oklahoma 1889: Jed Cooper håller på att driva en liten boskapshjord över en liten bäck när ett gäng män omringar honom och anklagar honom för stöld av boskap. Jed visar dem ett kvitto på att han köpt boskapen lagligt, men mannen han köpt kreaturen av visar sig vara en boskapstjuv som har mördat hjordens riktige ägare. Jed säger att han inte visste nåt om mordet, men ingen tror på honom utan de hänger honom i ett träd och rider iväg. Men Jed blir räddad i sista sekunden av den federale sheriffen Dave Bliss som skär ner Jed och tar med honom till Fort Grant, där den territoriella domaren Adam Fenton fastställer att Jed är oskyldig. Jed får ett erbjudande om att bli sheriff, vilket han accepterar, men blir samtidigt varnad av Fenton att inte döda de nio männen som lynchade honom.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad vid White Sands National Monument i Alamogordo och Las Cruces i New Mexico samt i Metro-Goldwyn-Mayer Studios i Culver City, Kalifornien.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]