Hästfärg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fuxfärgad pottok.

En hästfärg är ett namn som sammanfattar en hästs hela färgteckning. Vissa hästraser har inte vissa färger, medan vissa raser alltid har en viss färg, exempelvis är fjordhästar alltid blacka och frieserhästar är alltid svarta. En del raser och typer är enbart avlade för sin färg och behöver inte ha ett helt exakt enhetligt utseende, t.ex. palominon eller painthästen.

Grundfärger[redigera | redigera wikitext]

Alla hästar har i grunden en grundfärg. Det finns tre grundfärger: fux, svart och brun. Dessa grundfärger kan sedan spädas ut, brytas upp eller på annat sätt modifieras av olika anlag. En häst kan ha flera olika anlag på samma gång, till exempel kan den vara stickelhårig skäck, eller black isabell, eller tigrerad skäck, dock är det ganska ovanligt med så många färger på en häst.

Brunt sto.

En fuxfärgad är rödbrun i pälsen med rödbrun man och svans och nyansen kan variera kraftigt. En mörkare fux kallas svettfux, medan en nästan helt svart fux kallas leverfux. En fuxfärgad häst med ljusare man och svans kallas även flax, men får inte förväxlas med isabellfärgade hästar då isabell orsakas av ett gulanlaget som bleker hela hästen.

Bruna hästar har en brun hårrem som kan variera från riktigt ljus till nästan svart och har svart man och svans och även svarta ben. Den bruna färgen är den vanligaste färgen hos hästar. Ibland kan hårremmen vara lätt apelkastad med ljusare eller mörkare fläckar i den bruna färgen.

En svart häst har alltid svart hårrem och svart man och svans. En häst som har en helt kolsvart hårrem utan blekta hår kallas rapp, dessa tros vara homozygota för svartanlaget. Svarta hästar kan blekas av solen och se bruna ut, genetiskt är det dock fortfarande svarta. En svartbrun häst är svart med tydligt bruna partier på mjukdelarna som mulen och ljumskar, jmfr "black and tan" på hundar.

Tillsammans med skimmel utgör grundfärgerna den kategori som kallas "hela färger". Fläckar och prickar som hos en skäck eller tigrerad häst kallas "brutna färger".

Vildfärger[redigera | redigera wikitext]

Den norska fjordhästen är alltid black, hästen på bilden är brunblack.

Det finns ett anlag som ger "vildhästfärg", kallad black, då bleks standardfärgen och blir ljusare, vanligast är en gråbrun eller beige färg i pälsen. De får då även en ål (mörk strimma längs ryggraden) och ibland zebraränder på framknäna (carpus), haserna och ibland även i pannan.

Viltbrun är en form av den bruna färgen men då har de oftast mindre svart på benen och en ljusare nyans i hårremmen.

Viltfärgerna har fått sitt namn eftersom de är en typisk primitiv färg som härstammar från hästarnas förfäder och är vanligast hos äldre, primitivare raser som oftast avlats fram vilt eller halvvilt.

Skimmelfärger[redigera | redigera wikitext]

Skimmelfärgad och apelkastad mangalarga marchador.

Skimmelfärger brukar även kallas blandade färger. En avblekbar skimmel föds med sin grunddfärg och bleks med åren till vit. En konstantskimmel är ett annat anlag där kroppen är grå/vit medan huvud och ben behåller grundfärgen. Ett annat namn är färgväxlare då de byter färg efter säsongerna. Hästar kan ha båda dessa anlag samtidigt, då är hästen först färgad som konstantskimmel men med åren bleknar även huvud och ben. En stickelhårig häst har insprängda vita hår i pälsen, mest koncentrerade på korset (högst upp på bakdelen) och minst i ansiktet och på benen.

En skimmel skall benämnas efter vilken grundfärg hästen hade vid födseln. Exempel på detta är skimmel född svart. Konstantskimlar benämns efter grundfärgen, till exempel brunskimmel, rödskimmel fux, isabellskimmel osv. Blåskimmel är ett gammalt namn för svartskimlar.

Brutna färger[redigera | redigera wikitext]

Svartskäckfärgad tinker.

En bruten färg hos en häst är när hårremmen består av fläckar eller prickar i vitt och någon av standardfärgerna. En skäck har stora fält i vitt och i sin standardfärg, oftast brunt eller svart eller i enstaka fall grått eller bork. Skäckar kan i sällsynta fall ha både svarta och bruna fält och kallas då calico. Skäckar kallas även overo, tovero eller sabino beroende på hur mycket vitt hästen har på kroppen.

En tigrerad häst har prickar i sin standardfärg, ibland få prickar på en helt vit botten, och ibland har enbart ett mindre vitt fält på bakdelen med prickar av standardfärgen i. Det finns även rapporterade fall av hästar som har haft vita prickar på färgad botten men detta är väldigt ovanligt. Ibland kan hästar ha både stora fält som hos skäcken och prickar som hos en tigrerad häst och genom genetiska prov kan man bestämma vilket anlag hästen bär på. I de flesta fall är dessa hästar skäckar.

Gulanlag[redigera | redigera wikitext]

Cremellofärgad häst.

Hos hästar finns det ingen bevisad albinism. Tidigare kallades dock hästar med gulanlag felaktigt för "halvalbina". Gulanlaget bleker röda hår hos hästen så att standardfärgen blir gulare. Till exempel gulbrun (på brun). En fux med gulanlag kallas isabell (palomino på engelska). Gulanlaget syns inte eller syns väldigt svagt på en svart/rapp eftersom denna inte har några röda hår som kan blekas av gulanlaget. En sådan häst kallas gulsvart, och den ger gulanlaget vidare med 50% chans til avkommor, likasom gulbrun och isabell. Om hästen är homozygot för gulanlaget blir den nästan vit eller gulvit med nästan pigmentfritt skinn (nästan rosa) och kallas gulvit, pärlvit eller rökvit beroende på vilken grundfärg de har. De är inte helvita vilket bevisas genom att man tydligt kan se bläs eller vita strumpor. Homozygot gula (dubbelgula) hästar ger gulanlaget till 100% av sina avkommor. Dubbelgula hästar kan förvirras med ett anlag som kallas dominantvit som är mycket ovanligt. Hästarna blir då helt vita med skär hud och mörka ögon och alla verkar ha en heterozygot uppsättning av anlaget, antagligen dör de som är homozygota redan som foster. Det finns också vitfödda hästar som inte har är dominantvita, utan är sabinoskäckar där de vita fläckarna täcker hela kroppen.

Ovanliga färger[redigera | redigera wikitext]

Silversvart är en väldigt ovanlig färg som ger hästarna en silverfärgad man och svans.

I väldigt få enstaka fall så föds hästar med riktigt ovanliga färger som då oftast beror på olika genetiska anlag som förändrar en standardfärg på någon punkt. Islandshästar är kända för att ha speciella färger som oftast inte existerar hos andra raser.

Helt vita hästar med svart man och svans är väldigt ovanligt, men existerar. Även svarta hästar med vit man och svans har rapporterats. Dessa två är dock oftast en variant av skäck, även om de vita eller färgade fälten inte framträder. Hos vissa tigrerade hästar har man fått föl som har haft vita prickar på färgad botten, något som är mycket ovanligt.

Silver är ett anlag där svart bleks av Z-genen (silvergenen). En häst med svart grundfärg får då en mörkt grå hårrem och gula eller ljusgråa apelkastningar i pälsen, i sommarpäls är den lätt att förväxla med isabell. En brun häst blir ljusare ju mörkare brun grundfärg den har, mörka ben och blekt/silverfärgad man och svans. Silver kan kombineras med andra färger men oftast får hästen en ljus silverfärgad man och svans. Färgen är väldigt ovanlig men framträder oftast hos islandshästen. Rocky mountain horse är en ras som nästan alltid är en variant av silver eller mörkt flaxfux. För att skilja silversvart från flax får man titta på benen som är mörka hos en silverfärgad häst. Hos en silverfärgad häst är även många områden på kroppen mycket ljusare.

Brindlefärgade hästar är hästar som har en randig eller marmorerad päls i två eller tre matchande nyanser av antingen brunt, svart eller grått. Denna färgen hos hästar beror oftast på chimärism, när hästen har två uppsättningar DNA i kroppen, men det finns vissa fall där brindle-föräldern nedärver sin färg. Brindle är dock otroligt ovanligt bland hästar och den första dokumentationen om Brindlefärgade hästar är från så sent som 1942.

Mushroom är en "färg" som har börjat dyka upp allt oftare hos shetlandsponnyn, den är dock inte så ny då det finns noteringar av hästar men en udda färg från början av 1900-talet. Mushroom bleker det röda pigmentet i hästens päls.

Tecken[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Tecken (häst)
Hästar kan ha stora eller små tecken på benen eller i ansiktet. Ibland kan flera tecken finnas hos hästen samtidigt.

Tecken i ansiktet är vanliga, till exempel snopp, lykta, bläs, strimbläs och stjärn. Det finns olika former av tecknet stjärn. Skjuten stjärn brukar oftast finnas tillsammans med snopp. Ringstjärn är ett mindre vanligt tecken.

Tecken på benen förekommer också, till exempel strumpor av olika längder och vita ringar runt hovranden eller upp till kotan.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Furugren, Bo (2000). Hästens färger. Stockholm: Natur & kultur/LT. Libris länk. ISBN 91-27-35266-8 (inb.) 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]