Hästtäcke

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett hästtäcke används primärt för att skydda hästar från kyla och regn. Hästar klarar kyla utan större problem så länge de håller sig torra och regn är inte heller något större problem. Dock kan hästar som arbetar hårt samt klippta hästar behöva täcken när det inte är torrt och varmt.

Stalltäcke[redigera | redigera wikitext]

Används för att hålla hästen varm och ren i stallet. Tillverkas i bomull, ylle eller fleece.

Svettäcke[redigera | redigera wikitext]

Används efter träningspass eller när hästen står i en hästtransport. Täcket måste kunna andas och absorbera svett från hästens hud.

Utegångstäcke[redigera | redigera wikitext]

Häst med vintertäcke

Skall primärt skydda mot regn och blåst när hästen är ute i hagen. Täcket består av ett vattentätt ytterskikt samt ett foder som kan variera från ett tunt meshfoder för ett sommartäcke till ett vadderat termofoder för ett vintertäcke.

Eksemtäcke[redigera | redigera wikitext]

Användas på hästar som får eksem av solljus. Täcket är heltäckande med tättslutande magplatta, och skydd för hals och huvud. Materialet måste vara tunt för att täcket inte skall bli onödigt varmt, men samtidigt skall det ge ett tillräckligt skydd mot UV-strålning. Denna täckestyp kan oftast även användas som skydd mot insekter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Kristina Tilvemo (2008). Helena Stenman. red. ”Täckes-teori”. Häst & Ryttare (Strömsholm: Svenska Ridsportförbundet) (8): sid. 22-23.