Hålväg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hålväg i Västergötland

Hålväg är en sorts fornlämning som består av en fåra i marken där en forntida väg gått fram. Fåran har bildats av slitage från hovar, klövar och fötter, samt av förstärkande regnvattenserosion. När en väg på grund av upprepande slitage blev för "dikig" eller på annat sätt obekväm, valde man att gå vid sidan om och därför kan man i hålvägstäta områden ofta se flera parallella stråk intill varandra. Vissa hålvägar är tämligen V-formade i genomskärning, medan andra kan ha en mer U-aktig form. De senare visar att de fortfarande brukades när man började använda vagnar. Hålvägar förekommer mest i sluttningar eller på åsar. Smärre hålvägar trampas fortfarande in av djur och människor där flitigt nyttjade stigar passerar genom lösa markytor.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Hålväg från Lödösevägen i naturreservatet Slereboåns dalgång nära byn Röserna i Risveden.

Exempel på tydliga hålvägar finns strax nordost om Nossebro i Essunga kommun i Västergötland. Hålvägarna i Essunga kommun, som är registrerade som fornlämningar, finns i skogsallmänningen Furet strax öster om Essunga stationssamhälle.

I Skepplanda och Hålanda socknar i Ale kommun i Västergötland finns spår av den medeltida ridvägen Lödösevägen mellan Lödöse och Skara.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]