Håris

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Håris
Håris

Håris är fina isnålar som bildas på döda trädgrenar under speciella förhållanden.

Håris kallas även vättesskägg, bomullsis och isull.[1]

Uppkomst[redigera | redigera wikitext]

Fenomenet uppstår på våta, ruttna trägrenar från lövträd, speciellt på bok eller ek, när temperaturen är något under 0 °C och när marken är snöfri.

De exakta förutsättningarna för att håris ska bildas är inte helt klarlagda, men en nödvändig förutsättning är att träet är angripet av svamp. Koldioxiden som bildas när svampen bryter ner träet trycker ut vattnet i träet genom vedstrålarna. I vattnet finns organiska ämnen lösta som katalyserar isbildningen, så att vattnet kan frysa omedelbart när det tränger ut ur träet, trots att temperaturen bara är något under 0 °C.

När hårisen så småningom smälter sammansmälter de flesta ishåren, men på fristående ishår kan man ibland se hur den smälta isen bildar små vattendroppar längs med den återstående tunna strängen av de ovannämnda organiska ämnena.[2]

Det förekommer även uppgifter om att hårisbildningen skulle bero på närvaron av bakterien Pseudomonas syringae[3] (pålitliga referenser för detta verkar dock saknas).

Begrepp och beskrivning[redigera | redigera wikitext]

På svenska är begreppet håris inte särskilt väl belagt; det saknas i åtskilliga stora ordlistor och uppslagsverk, som SAOB, SAOL och Nationalencyklopedin.

Fenomenet beskrevs vetenskapligt första gången 1918, av meteorologen Alfred Wegener.[4] Han förmodade redan då att någon svamp hade med saken att göra.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Helsingborg TT. "Mytomspunnet fluff i vinterskogen", Svenska Dagbladet, 26 december 2014. Läst den 8 januari 2015.
  2. ^ Gerhart Wagner, Christian Mätzler: Haareis auf morschem Laubholz als biophysikalisches Phänomen. Forschungsbericht Nr. 2008-05-MW. Universität Bern. 2008. (PDF-Download)
  3. ^ SMHI, Kunskapsbanken, Håris: Håris www.smhi.se. 2012.
  4. ^ Alfred Wegener: Haareis auf morschem Holz. Die Naturwissenschaften 6/1, 1918. S. 598–601.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]