Hårsärv

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hårsärv
Zannichellia palustris detail.jpeg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassEnhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
OrdningSparrisordningen
Asparagales
FamiljHårsärvsväxter
Zannichelliaceae
SläkteHårsärvsläktet
Zannichellia
ArtHårsärv
Z. palustris
Vetenskapligt namn
§ Zannichellia palustris
Hitta fler artiklar om växter med

Hårsärv (Zannichellia palustris) är en växtart i familjen hårsärvsväxter.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Hårsärv är en späd flerårig vattenväxt med tunna, krypande jordstammar. Bladen är trådsmala och sitter motsatta eller tre och tre i kransar på de tunna stjälkarna, bladslidorna är hinnartade. Blommorna är enkönade och saknar hylle, de sitter i par i bladvecken, hanblommorna består av endast en ståndare, honblommorna av fyra pistiller. Frukterna är små men har en karaktäristisk form, de är plattade och njurlika med ett långt spröt. Hårsärv är variabel och flera arter urskiljdes tidigare, men numera betraktas variationen utgöra tre varieteter. Varieteten småsärv (var. repens) har mycket smala blad och oskaftade, släta frukter med kort spröt. Skaftsärv (var. pedicellata) liknar föregående, men har skaftade frukter med knölig rygg. Storsärv (var. major) har bredare blad, oskaftade frukter med knölar på ryggen och långt spröt. Hårsärv känns lättast igen på sina frukter som sitter i grupper om tre eller fyra i bladvecken. Vegetativa exemplar kan identifieras genom att den vita krypande jordstammen har en tydlig ledknut som sitter mitt mellan de gröna stjälkarna.


Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Hårsärv är vanlig längs våra kuster. Den lever på grunda mjukbottnar i salt eller bräckt vatten, men varieteten repens kan även påträffas i sötvatten. Första fynduppgift publicerades på 1700-talet (Nordstedt 1920).

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Artnamnet palustris kommer av latinets palus (kärr) och betyder växande i kärr, vilket är missvisande då arten nästan uteslutande förekommer i salt eller bräckt vatten.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]