Håsjö gamla kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Håsjö gamla kyrka
Kyrka
Håsjö gamla kyrka i september 2007
Håsjö gamla kyrka i september 2007
Land Sverige Sverige
Län Jämtlands län
Ort Valla
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Härnösands stift
Församling Hällesjö-Håsjö församling
Koordinater 63°1′22.77″N 16°15′39.79″Ö / 63.0229917°N 16.2610528°Ö / 63.0229917; 16.2610528
Invigd 1684
Bebyggelse-
registret
21300000003568

Håsjö gamla kyrka tillhör Hällesjö-Håsjö församling i Härnösands stift. Kyrkan är en träkyrka och ligger på norra stranden av Vallviken, en vik av Singsjön. Omkring kyrkan ligger byn Valla och några hundra meter norr om kyrkan passerar länsväg 323 mellan Kälarne och Hammarstrand.

Historik[redigera | redigera wikitext]

På den plats där den nuvarande gamla kyrkan står fanns tidigare en annexkyrka till Ragunda. Det var en så kallad ridkyrka från medeltiden. Håsjö gamla kyrka är Jämtlands enda bevarade kyrka från just 1600-talet.

Kyrkobyggnad[redigera | redigera wikitext]

Den nuvarande kyrkan byggdes 1684 av bonden och byggmästaren Olof Ersson i Ragunda. Kyrkobyggnaden är 16 meter lång och 6 meter bred. Den är en salkyrka som har byggts med liggtimmer. Taket är klätt med kyrkspån. På väggarna har anbringats stående panel. Över dörren in till långhuset finns en inskription som lyder: "S H ANNO 1684 SHB". Sakristian ligger i norr. Vapenhuset har tillkommit senare.

Håsjöstapeln[redigera | redigera wikitext]

Klockstapeln, kallad Håsjöstapeln, byggdes 1779 av Pål Persson i Stugun och är ett för denne typiskt verk. Den har smäcker form, åttakantigt grundplan, spåntäckt tak samt stolpar och en lökkupol. Den har vidare en balkongvåning, som har ett räcke av svarvade balusterdockor. Klockstapelns ljudluckor är gjorda med svängt överparti, vilket markerar övervåningen.

Klockstapeln kopierades på plats bit för bit och fördes till Skansen i Stockholm, där den invigdes 1892 som en av de första byggnaderna på Skansen - Håsjöstapeln.

Kyrkobyggnad[redigera | redigera wikitext]

Det spånbelagda taket är brant sluttande. Sakristian och vapenhuset är senare tillbyggen och de ursprungligen rektangulära, blyinfattade fönstren, har senare fått svängd överdel. Kyrkans interiör är välbevarad och det finns endast sju bänkrader på vardera mans- och kvinnosidan.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Bokstavstavlan[redigera | redigera wikitext]

I kyrkan finns en av de bäst bevarade katekismustavlorna i Sverige. Det är en bokstavstavla med enbart text. Typen förekom endast inom de dansk-norska landskapen i nuvarande Sverige. Före freden i Brömsebro 1645 var Håsjö socken en del av Norge. I de dansk-norska landskapen var reformationen strängare och bokstavstavlorna fick, på altaret, ersätta de gamla altarskåpen. Katekismustavlan i Håsjö gamla kyrka består av fem stående brädor, vilka är sammanfogade och inneslutna av en utstående list, som har en dekor av rankor, solen, månen och stjärnor. Texten har fyra kolumner. Den är målad med vitt på svart botten. Den är på danska. Tavlan tros ha tillkommit på 1590-talet under danske prästen Mogens Erikssons tid.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Bonnier, Ann Catherine; Sjöström, Ingrid (2013). ”Fenomen i skogsbygd : Klockstapeln vid Håsjö gamla kyrka”. Kyrkornas hemligheter. Stockholm: Medström. sid. 188-189. Libris länk. ISBN 978-91-7329-111-8 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]