Höder

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Loke lurar Höder att skjuta Balder.

Höder, fornvästnordiska Hǫðr, är i nordisk mytologi en son till Oden och Frigg, och bror till Balder. Han har därtill många halvbröder, däribland Tor, Vidar och Vale. Höder betyder "krig".

Karaktär och biografi[redigera | redigera wikitext]

Höder är blind men har god hörsel. Höder är mycket lättpåverkad av dem han umgås med. Under den tid hans bror Balder har stort inflytande över honom är han mycket omtyckt.

Men då han umgås med Loke och Gullveig utför han handlingar som han bittert får ångra. Inte minst blir han lurad av Loke att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil. Frigg, Balders mor, har fått varenda varelse och föremål i hela världen att lova att inte skada Balder. Men hon har glömt misteln. Därför är misteln det enda som kan skada den annars odödlige Balder.

Trots att Höder luras till att döda Balder ser Oden till att han får sona sina brott med döden, och det är halvbrodern Vale som utför domen. Men i Helheim försonas Balder och Höder, och då Ragnarök är över ska de komma tillbaka till livet för att bebo gudarnas boning.

Höder kan påverka andras känslor. Med sitt harpospel och sin sång framkallar han glädje, sorg, medlidande, åtrå eller hat. Han är även en duktig idrottsman, är bäst bland boxare och simmare och utomordentligt skicklig i att använda alla slags vapen.