Höder

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Loke lurar Höder att skjuta Balder.

Höder, fornvästnordiska Hǫðr, även Hödur, är en blind gud i nordisk mytologi.[1] Höder är son till Oden och Frigg, och bror till Balder. Han har därtill många halvbröder, däribland Tor, Vidar och Vale. Höder betyder "krig".

Karaktär och biografi[redigera | redigera wikitext]

Enligt den poetiska och prosaiska Eddan fick Frigg alla varelser, växter och ting att svära en ed att aldrig skada Balder, utom misteltenen, som hon tyckte var för ung eller obetydlig. Gudarna roade sig sedan med att pröva sina vapen på Balder och se dem misslyckas med att skada honom. Loke fick dock reda på att Misteltenen inte hade avsvurits någon ed, och gjorde en pil av den som han sedan hjälpte Höder att skjuta på Balder varvid denne dog. Såsom hämnd för detta avlade Oden tillsammans med jättekvinna Vrind en son vid namn Våle som sedan hämnades på Höder. Efter Ragnarök spås det likväl att Höder och Balder skall återkomma till livet och bebo gudarnas boning.

Även den danske krönikören Saxo Grammaticus berättar om Höder i sin bok om danernas historia. Här har de nordiska gudarna gjorts om till kungar. Saxo säger att Höder var en duktig idrottsman, bäst bland boxare och simmare och utomordentligt skicklig i att använda alla slags vapen. Han var även en skicklig harpospelare och kunde med sin sång framkalla glädje, sorg, medlidande, åtrå eller hat.

I det finska eposet Kalevala förekommer en karaktär som benämns den blinde herden med den våta hatten som anses vara ett mytologiskt lån från Sverige och från början således densamme som Höder. Han dräper med en pil den ljuse hjälten Lemminkäinen.

I Historia de omnibus Gothorum Sveonumque regibus omnämns en svensk kung vid namn Hotherus eller Hoter som har vissa likheter med Höder. Enligt Johannes Magnus var Hotherus kung nummer 27 i den regentlängd där Noas sonson Magog var den förste.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Höder - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/h%C3%B6der. Läst 11 januari 2018.