Höga kusten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Höga kusten (olika betydelser).
Världsarv
Höga kusten
Utsikt över Höga Kusten från toppen av Skuleberget.
Utsikt över Höga Kusten från toppen av Skuleberget.
Geografiskt läge
Koordinater63°04′N 18°21′Ö / 63.067°N 18.350°Ö / 63.067; 18.350
PlatsHärnösands kommun, Kramfors kommun och Örnsköldsviks kommun, Ångermanland Västernorrlands län
LandSverige Sverige
Region*Europa
Data
TypNaturarv
Kriterierviii
Referens898
Historik
Världsarv sedan2000 under namnet Höga Kusten  (24:e mötet)
Utvidgat2006 med Kvarkens skärgård.
* Enligt Unescos indelning.

Höga kusten är ett kustområde i Ångermanland (Västernorrlands län). Sedan den senaste istiden har en landhöjningnästan 300 meter[1] gjort landskapet säreget med bland annat höga klippor. Området har varit bebott i minst 7 000 år.

Begreppet Höga kusten myntades i början på 1970-talet, i samband med Höga Kusten-utredningen 1974. Den genomfördes av Höga Kusten-kommittén på uppdrag av länsstyrelsen. I utredningen avsågs med begreppet i huvudsak det område som låg öster om E4 i kommunerna Kramfors och Örnsköldsvik samt nordost om Ångermanälven. Dessutom ingick väster om E4: Skuleberget, Ullångerfjället och Nätrafjället. E4 gick då över Sandöbron. Numera går E4 över Högakustenbron/Vedabron, som invigdes 1997.

Riksplanerapporten SOU 1971:75 'Hushållning med mark och vatten'[2] kallade området för Norra Ångermanlands brantkust. På ett ställe i rapporten förekommer dock även texten 'Den höga kusten'. Geografiskt idag anses Höga kusten ligga mellan Härnösand och Örnsköldsvik.

Turism

Höga kusten blev ett världsarv år 2000. 2006 utvidgades detta världsarv med Kvarkens skärgård på den finländska kusten i Österbotten och världsarvsområdet heter numera Höga kusten/Kvarkens skärgård.

Under de senaste åren har Höga kusten tillsammans med Gotland blivit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål. Skuleberget, Skuleskogens nationalpark, Högbonden, Ulvöarna och Trysunda utgör populära attraktioner. Vandring lockar också besökare till platsen.

På frimärken

Höga kusten finns avbildad på svenska frimärken som utkom den 27 januari 2005.

Se även

Referenser

Noter

Vidare läsning

Externa länkar