Högdalens skatepark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Högdalens skatepark


Högdalens skatepark (även kallad Highvalley Skateworld) är ett idrottsområde endast för skateboard. Den består av flera skateparker, en så kallad "skatevärld", som ligger i Högdalen i södra Stockholm. Anläggningen ligger ett stenkast nedanför Högdalen Centrum, vid Magelungsvägen.

Anläggningen är huvudsakligen byggd i betong och består av en freestyle-yta, kid-område, Mega Ditch och bowlride. Inräknat en skatebar gångväg som skär genom området är anläggningen idag ca 5 500 m² och därmed den största i Stockholm, nästan lika stor som Stapelbäddsparken i Malmö.

Initiativtagare till anläggningen är föreningen Stockholm Sub Surfers.

Årliga evenemang[redigera | redigera wikitext]

Flera större evenemang arrangeras årligen. "Bowlstock" arrangeras som en festival med skateboard, musik och annat som hör skateboardkulturen till. [1]

"The Gathering" hålls vanligen under tre dagar i augusti. Det är gratis för alla besökare och med fokus på åkarna. 2013 års upplaga besöktes av cirka 2 000 skateboardåkare.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Illustrationsskiss av skateparken från 2009.

Etapp 1 av anläggningen byggdes under 2011–2012 av Peab och Artisan Skateparks, Mega Ditchet byggdes av Dipart entreprenad. Finansiär av etapp 1 var Stockholms kommun med cirka 30 miljoner kronor. 15 miljoner åtgick till själva skateparkerna och 15 miljoner gick till nödvändig infrastruktur runt och i anläggningen.

Planer[redigera | redigera wikitext]

Bygglov finns för de ännu ej färdigställda parkerna i anläggningen. Politiska beslut att slutföra bygget saknas.

Etapp 2 - streetpark, poolpark samt upprustning av Highvalley Longboardbacke. Ritat av Pillar Studios

Etapp 3 - Inomhushall i betong nedsänkt i marken med skatebart tak. Ritat av Vida Architekter och prospekterat av Aperto AB

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.bowlstock.se/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]