Högdalens skatepark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Högdalens skatepark

Högdalens skatepark (även kallad Highvalley Skateworld) är ett idrottsområde endast för skateboard. Den består av flera skateparker, en så kallad "skatevärld", som ligger i Högdalen i södra Stockholm. Anläggningen ligger ett stenkast nedanför Högdalen Centrum, vid Magelungsvägen.

Anläggningen är huvudsakligen byggd i betong och består av en freestyle-yta, kid-område, Mega Ditch och bowlride. Inräknat en skatebar gångväg som skär genom området är anläggningen idag ca 5 500 m² och därmed den största i Stockholm, nästan lika stor som Stapelbäddsparken i Malmö.

Initiativtagare till anläggningen är föreningen Stockholm Sub Surfers.

Årliga evenemang[redigera | redigera wikitext]

Flera större evenemang arrangeras årligen. Bowlstock arrangeras som en festival med skateboard, musik och annat som hör skateboardkulturen till. [1]

2016, 2017 och 2018 hölls här VM i banked slalom i den så kallade ditchen (Mega Ditch).

"The Gathering" som hölls 2013 besöktes av cirka 2 000 skateboardåkare.


Eventet "Highvalley Classic & Festival", en pipe och festlig downhill-tävling med live musik, som landsatte hela projektet med anläggningen, arrangerades redan 1999 och växte under 10 ggr till sista eventet 2009 med flera tusen besökare.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Illustrationsskiss av skateparken från 2009.

Etapp 1 av anläggningen byggdes under 2011–2012 av Peab och Artisan Skateparks, Mega Ditchen byggdes av Dipart entreprenad. Finansiär av etapp 1 var Stockholms kommun med cirka 30 miljoner kronor. 15 miljoner åtgick till själva skateparkerna och 15 miljoner gick till nödvändig infrastruktur runt och i anläggningen.

Planer[redigera | redigera wikitext]

Bygglov finns för de ännu ej färdigställda parkerna i anläggningen. Politiska beslut att slutföra bygget saknas.

Etapp 2 - streetpark, poolpark samt upprustning av Highvalley Longboardbacke. Ritat av Pillar Studios

Etapp 3 - Inomhushall i betong nedsänkt i marken med skatebart tak. Ritat av Vida Arkitekter och prospekterat av Aperto AB

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]