Högerregeln

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Högerregeln kan betraktas som grundprincipen för vägkorsningar. När två vägar korsar varandra och inget vägmärke eller trafiksignaler finns i korsningen gäller högerregeln. Detta innebär att den trafikant som kommer från vänster har skyldighet att lämna företräde för den trafikant som kommer från höger. Den som kommer från höger har alltså (åtminstone i Sverige) inget företräde med mindre än att den från vänster verkligen uppfyller sin plikt.

I länder med vänstertrafik tillämpas ibland vänsterregeln, vilken innebär att trafikanter skall lämna företräde åt trafik som kommer från vänster. Vissa länder har varken en höger- eller vänsterregel. I till exempel Storbritannien, där man kör till vänster, finns ingen vänsterregel eftersom korsningar huvudsakligen har en huvudled eller företrädesskyltning.[1] Vid omarkerade korsningar kan därför ingen räkna med att få företräde.[2]

Man bör som ovan svensk vara extra uppmärksam när man framför fordon i Norge där Högerregeln skiljer sig en del. Den innebär att du som kommer ifrån höger alltid har företräde, även om du exempelvis skall korsa en väg med uppemot 90km/h som högsta tillåtna fart, om inget vägmärke finns. Detta gäller fler länder i Europa där högerregeln tillämpas striktare än i Sverige.

Högerregeln i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Varning för vägkorsning (högerregeln gäller)

I de allra flesta vägkorsningar regleras väjningsplikten genom trafikregeln högerregeln. Fordon som samtidigt närmar sig från höger på anslutande väg ska lämnas företräde om vägmärke eller trafiksignal saknas.

Högerregeln innebär att fordon som närmar sig samtidigt från höger skall lämnas företräde. Den som kommer ifrån höger har inte fritt företräde utan måste vara varsam.

Korsning som är skymd och olycksdrabbad förses ibland med vägmärket vägkorsning. Om korsningen är försedd med vägmärket varning för vägkorsning så gäller högerregeln och samtliga förare har väjningsplikt.

Högerregeln gäller också i korsningar med enskild väg, om inget vägmärke anger något annat.

Högerregeln gäller även på parkeringsplatser samt andra öppna platser[3] ofta används trafikmärket varning för vägkorsning för att påminna om den. Regeln gäller även när två fordons väg skär varandra på andra ställen än korsningar. Högerregeln gäller inte vid huvudled, där det finns fungerande trafikljus, i cirkulationsplatser, där accelerationsfält används, där vägmärkena väjningsplikt eller stopplikt är uppsatta[4] eller om polisman ger tecken om att annat för tillfället gäller.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Driving on the Left, Priority
  2. ^ The official DSA Theory Test for Car Drivers (UK) 2007 (Fråga 65 och 66, Revision: Rules of the road)
  3. ^ ”Svensk trafiksäkerhet - trafikregler”. http://www.trafiksakerhet.se/trafikregler.htm. Läst 29 oktober 2010. 
  4. ^ Körkortsboken, 18:e upplagan, s. 40-41

Se även[redigera | redigera wikitext]