Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping
Engelska: School of Education and Communication
Motto "Lärande för morgondagens utmaningar"
Grundat 1994
Ägandeform stiftelse
vd Stephan Rapp (vd och akademisk ledare)
Studerande 4000
Doktorander 30
Säte Jönköping, Sverige
Webbplats http://www.ju.se/hlk

Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, HLK, är en av fyra fackhögskolor vid Jönköping University. Vid Högskolan för lärande och kommunikation erbjuds utbildningsprogram, fristående kurser och forskarutbildning inom områdena lärande, kommunikation, personalvetenskap och globala studier. Man betonar kontakten med arbetslivet och ett internationellt perspektiv med möjlighet för studenterna att studera eller praktisera utomlands. Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) ingår i samtliga utbildningsprogram.

Utbildningar[redigera | redigera wikitext]

Utbildning på avancerad nivå[redigera | redigera wikitext]

  • Fristående kurser inom utbildningsvetenskap
  • Magisterprogram:

International Communication

Internventions in Childhood

EDUCARE The Swedish Preschool Model

Historia[redigera | redigera wikitext]

Högskolan i Jönköping har funnits som stiftelse sedan 1994 men det har funnits högskoleutbildningar långt tidigare i Jönköping. 1947 startade Folkskoleseminariet och 1963 kom Förskoleseminariet igång. Fem år senare bildades Lärarhögskolan i Jönköping av Folkskoleseminariet som flyttade till Västra Torget.

Nästa stora förändring inträffade 1977Högskolereformen medförde att Lärarhögskolan gick upp i Högskolan i Jönköping som inrättats som statlig högskola. Samtidigt startade Informatörslinjen som senare blev MKV-programmet. 1994 bildades Stiftelsen Högskolan i Jönköping samtidigt som Chalmers i Göteborg blev stiftelse. Tre år senare invigdes den första etappen av det nya högskoleområdet vid Munksjön men HLK fanns kvar i de numera ganska trångbodda lokalerna vid Västra Torget. Undantaget var MKV-utbildningen som flyttade in på Internationella Handelshögskolan under tiden som den nya HLK-byggnaden färdigställdes. År 2000 stod HLK:s nya byggnad klar och i och med detta var alla fyra fackhögskolorna inom Högskolan i Jönköping samlade på ett och samma campus.