Högskolan i Gävle

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Högskolan i Gävle/Sandviken)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Högskolan i Gävle
Engelska: Gävle University College
Grundat1977
ÄgandeformStatlig myndighet
RektorYlva Fältholm
Lärarkår346 undervisande (2015-10)[1]
Studerande16 000 (2019) [2]
Doktorander30 (HT 2015)[1]
SäteSverige Gävle, Sverige
Webbplatswww.hig.se

Högskolan i Gävle (HiG), på engelska Gävle University College[3] är en svensk statlig högskola i Gävleborgs län.

Högskolan är belägen inom före detta Hälsinge regementes (I 14) kasernområdet på Kungsbäck i Gävle och består av de tre akademierna Hälsa och arbetsliv (AHA), Teknik och miljö (ATM) samt Utbildning och ekonomi (AUE). Sammanlagt finns det åtta avdelningar som erbjuder omkring 50 utbildningsprogram och cirka 520 kurser inom humaniora, religionsvetenskap, samhällsvetenskap, vårdvetenskap, pedagogik, sociologi, naturvetenskap och teknik.

Högskolan bedriver forskarutbildning inom Byggd Miljö och Hälsofrämjande[förtydliga] arbetsliv. Under 2016 var cirka 100 personer inskrivna på forskarutbildning varav en mindre del var anställda som doktorander. Högskolan är knuten till tre nationella forskarskolor tillsammans med Kungliga Tekniska högskolan, Örebro universitet samt Umeå universitet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lärosätet grundades som "Högskolan i Gävle/Sandviken" 1977 genom högskolereformen 1977. De första ingående delarna i Högskolan Gävle/Sandviken var förskoleseminariet och lärarhögskolan[4] i Gävle. I juli 1977 startade inom ramen för den nybildade högskolan en yrkesteknisk utbildning, YTH, på försök i Sandviken[5]

HiG startade den ettåriga fastighetsmäklarutbildningen år 1992, vilken snabbt blev högskolans mest sökta program. Samtidigt startades ett projekt för att utveckla kontakter med högskolor/universitet för lärar- och studentutbyten.

1993 skedde en omfattande organisationsförändring som ledde fram till att högskolans verksamhet delades in i fem institutioner med ämnesavdelningar. Högskolans verksamhet samordnades och flyttade 1996 till Kungsbäck i Gävle i om- och tillbyggda lokaler som tidigare disponerades av Hälsinge regemente och som nu ägs av Akademiska Hus. Vårdhögskolan flyttade också in, år 1996, med sjuksköterskeutbildningar. Med start 1999 inleds sedan en integreringsprocess under tre år med syfte att flytta huvudmannaskapet för vårdhögskolan från landstinget till den statliga högskolan. Vårdhögskolan integrerades 2002 som Högskolan i Gävles sjätte institution. År 2000 integrerades Bygg och Miljö i Gävle (BMG) och år 2003 integrerades Belastningsskadecentrum, numera Centrum för belastningsskadeforskning (CBF), med Högskolan.

Huvudentré Högskolan i Gävle

1998 bytte högskolan namn till den nuvarande namnet Högskolan i Gävle. Det är också det året som de första studentbostäderna i Midgårdslunden vid högskoleområdet stod klara för inflyttning. Samma år startade utbildningsprogrammet Miljö-kommunikation-ekonomi.

Bibliotek[redigera | redigera wikitext]

Högskolebiblioteket

Det nya biblioteket stod klart i slutet av 2005. Byggnaden fick samma år utmärkelsen "Årets Byggen". Biblioteket är skapt i formen av en amfiteater och på taket har växter planterats. Cirka 85 000 böcker får plats i biblioteket. Byggnaden har grupprum, arbetsrum för personal och nära 800 läsplatser [6].

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Högskolan i Gävle har en styrelse som har det övergripande ansvaret för verksamheten. Närmast under styrelsen finns en rektor som ansvarar för ledningen av verksamheten. Högskolestyrelsen och rektor är den högsta ledningen – högskoleledningen – för Högskolan i Gävle.

Rektors kansli bereder ärenden på uppdrag av rektor och tillhandahåller administrativt stöd till högskolestyrelsen, rektor, prorektor och Utbildnings- och forskningsnämnden. Det finns även ett antal nämnder med olika ansvarsområden för att ge stöd åt ledningen.

Högskolans organisation består av tre akademier, bibliotek samt en gemensam administration som består av utbildningsstöd, kommunikation och samverkan samt infrastruktur och service.

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

Studentliv[redigera | redigera wikitext]

Gefle studentkår står för Högskolan i Gävles studiesociala liv. De arrangerar tillställningar för studenter, arrangerar föreläsningar, stödjer studenter och ger ut en medlemstidningen Gefla Högtryck i webbformat. Kårens lokal kallas Midgård och ligger nära intill högskolans campus.[11]

Flertalet studentföreningar finns på Högskolan i Gävle. Dessa jobbar med att hålla kontakt med den akademi de tillhör, för att öka studentinflytandet.

Gefleteknologerna är en studentförening som skapades 1994, då genom att teknologerna från Sandvikens nerlagda campus förflyttades till det i Gävle, vilket ledde till att teknologföreningarna beslöt sig för en sammanslagning.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Universitetskanslerämbetet: Universitet och högskolor. Årsrapport 2016
 2. ^ https://www.hig.se/Ext/Sv/Om-Hogskolan.html
 3. ^ List of higher education institutions Arkiverad 2 november 2010 hämtat från the Wayback Machine., Högskoleverket
 4. ^ Källa: De första 20 åren, Högskoleverkets rapportserie 1998:2.
 5. ^ Källa: Birgitta Stymne, Högskolan i Gävle – Jubileumsskrift 1977 – 2002
 6. ^ Genomförda projekt. Arkiverad 6 november 2013 hämtat från the Wayback Machine. Akademiskahus.se. Sett oktober 2013.
 7. ^ [a b] Historik - Högskolan i Gävle
 8. ^ Årsberättelse 1995/96 Arkiverad 4 september 2010 hämtat från the Wayback Machine., Birgitta Stymne är omnämnd i dokumentet för året 2000.
 9. ^ Utvärdering från HSV Arkiverad 20 oktober 2007 hämtat från the Wayback Machine., Birgitta Stymne är ordförandet för utvärderingen.
 10. ^ Maj-Britt Johansson
 11. ^ ”Det här är studentkåren » Gefle Studentkår”. geflestudentkar.se. http://geflestudentkar.se/. Läst 10 februari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]