Höstspindel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Höstspindel
Metellina.segmentata.female.jpg
En hona i sitt nät
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Palpkäkar
Chelicerata
Klass Spindeldjur
Arachnida
Ordning Spindlar
Araneae
Familj Käkspindlar
Tetragnathidae
Släkte Metellina
Art Höstspindel
M. segmentata
Vetenskapligt namn
§ Metellina segmentata
Auktor Clerck, 1757
Synonymer
  • Meta segmentata
Hitta fler artiklar om djur med

Höstspindel (Metellina segmentata) är en art i familjen käkspindlar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Höstspindeln är ganska variabel till utseendet, men färgteckningen går vanligen i gulaktiga till brunaktiga nyanser med finare, mörkare detaljer. Honan är omkring 6,5 till 9 millimeter, medan hanen är något mindre, ungefär 6 till 7,5 millimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Förekommer i den palearktiska regionen, bland gräs, örter och buskar i öppna till halvöppna områden, som skogsbryn och gläntor. Den är även vanlig i trädgårdar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Höstspindelns nät är hjulformat med oval och öppen nav och har vanligen över 20 ekrar. De fullvuxna spindlarna ses från augusti till oktober. Under denna tid söker hanarna efter honor och när en hane hittar en honas nät väntar han i dess utkant tills ett byte fastnat i det. Först när honan fångat bytet och börjat spinna in det närmar sig hanen henne och påbörjar uppvaktningen.

Livscykeln är vanligen ettårig och äggen övervintrar i en kokong, men i de nordligaste delarna av utbredningsområdet tar det längre tid för spindlarna att nå mognad än i de sydligare och där kan arten ha en tvåårig livscykel.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Almquist, Sven. Spindlar och deras släktingar: naturguide i färg om spindeldjurens utseende, utveckling, levnadssätt och beteende, Interpublishing AB, 1980. ISBN 91-534-0580-3

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]