HMS Belos (1961)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra fartyg med samma namn, se HMS Belos.
Naval Ensign of Sweden.svg HMS Belos
HMS Belos
HMS Belos
Allmänt
TypUbåtsbärgningsfartyg
Historik
ByggnadsvarvKalmar varv / Karlskronavarvet
Sjösatt1961
I tjänst29 maj 1963
Utrangerad1993
Tekniska data
Längd58 m
Bredd11,2 m
Djupgående4 m
Deplacement965 / 1000 ton
MaskinMercedesdiesel 1200 hk
Fart13 knop
Besättning45

HMS Belos var ett ubåtsbärgningsfartyg i svenska flottan. Fartyget byggdes i Kalmar och togs i tjänst år 1963. Genom att ankra upp och sänka ned en dykarklocka kunde fartyget rädda besättningar från sjunkna ubåtar, och dessa placerades därefter i dekompressionskammare för tryckutjämning. Fartyget utrangerades år 1993.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Projekteringen av Belos påbörjades av marinförvaltningen år 1955. Fartyget var ett av de första i världen att byggas omkring ubåtsräddningsutrustning, och man var därför tvungen att komma på helt nya lösningar på många konstruktionsproblem. För att ge så lugna rörelser som möjligt vid ankring utomskärs fick fartyget en speciell skrovform, och en ovanligt stor bredd i förhållande till längden.[1]

Ubåtsräddningsklockan ”SVEA”

Vid ubåtsräddning ankrades fartyget upp med fyra ankare som var förbundna med fartyget av nylonlinor, något som tidigare aldrig använts för förtöjning av fartyg inom den svenska flottan.[1] En nio ton tung dykarklocka ("SVEA" och "GÖTA") användes därefter för att låta dykare komma ned till den havererade ubåten. Klockan hängde i en ny typ av lyftbåge, till skillnad från den tidigare metoden med en lyftbom, vilket gjorde hantering möjlig i betydligt hårdare väder än tidigare.

Efter att dykarna eller ubåtsmännen kommit upp fanns två dekompressionskammare för tryckutjämning. I dessa fanns röntgenapparater så att man kunde genomlysa en person som befann sig under tryck, vilket aldrig tidigare genomförts.[1] Belos var inte vapenbestyckad, vilket lämnade plats för en manskapsmäss, vilket mycket få örlogsfartyg hade på den tiden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Malmgren, Per (no.3 1963). ”BELOS - ett märkligt fartygsbygge” (på svenska). MARIN NYTT: s. 27. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Malmgren, Per (no.3 1963). ”BELOS - ett märkligt fartygsbygge” (på svenska). MARIN NYTT: s. 27. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]