Hachijō-jima

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Izuöarna, Hachijō-jima i mitten
Hachijō-jima

Hachijō-jima (japanska (八丈島?) Hachijō-jima) är en ö bland Izuöarna i nordvästra Stilla havet och tillhör Japan.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Hachijō-jima ligger cirka 290 kilometer söder om Tokyo och ca 160 km söder om huvudön Izu-Ōshima.

Ön är av vulkaniskt ursprung och har en areal om ca 74 km² med en längd på ca 14 km och den omges av en rad småöar där den största Ko-jima ligger strax västerut. De högsta höjderna är vulkanen Nishi-yama (även Hachijō-Fuji) på cirka 854 m ö.h. på öns nordvästra del [1] och vulkanen Mihara-yama (även Higashi-yama) på öns sydöstra del. Ön ingår i också i Fuji-Hakone-Izu nationalpark och är ett populärt turistmål från fastlandet för sin natur, sina heta källor och vattenfallet.

Befolkningen uppgår till ca 9 000 invånare fördelad på huvudorten Mitsune på öns mellersta del nära flygplatsen och övriga byar Kaminato, Kanado, Kashidate, Nakanogo, Okazato och Sueyoshi. Förvaltningsmässigt utgör ön del i subprefekturen Hachijō-shichō och tillhör Tokyo prefekturen på huvudön Honshu. Hachijō-jima utgör området "Hachijō-machi" (Hachijō-stad) och Aoga-shima ca 70 km längre söderut utgör området "Aogashima-mura" (Aogashima-by). Båda delområden kräver förvaltningsrätten över de obebodda småöarna Beyonesu retsugan (Bayonaiseklipporna), Sumisutō-jima (Smithön), Sofugan (även Sōfu-Iwa, Lots hustru) och Tori-shima.

Öns flygplats Hachijō-jima Kūkō (Hachijō-jima flygplats, flygplatskod "HAC") har kapacitet för lokalt flyg och ligger på öns mellersta del, det finns även regelbundna färjeförbindelse med Tokyo på fastlandet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det är osäkert när Izuöarna upptäcktes men de har varit bebodda i flera tusen år. [2]

Redan 1608 användes Hachijō-jima till exil för kriminella.

1878 under Meijirestaurationen blev området en del i Tokyo prefekturen.

1936 skapades Fuji-Hakone-Izu nationalpark och området införlivades i parkområdet 1964. [2]

1943 omstrukturerades Tokyos förvaltningsstruktur och områdets förvaltning övergick till "Tokyo-to-cho" (länsstyrelsen för Tokyo, engelska "Tokyo Metropolitan Government") som de tillhör idag.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Karta över Hachijō-jima
  2. ^ [a b] Izu Oshima Tourist Information Arkiverad 28 mars 2008 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]