Hackathon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ett hackathon (efter hack- och -athon) är ett evenemang där programmerare träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att skriva kod.[1] Ett hackathon innebär för det mesta att deltagarna programmerar på vad de vill, hur de vill, under fria former. Ett hackathon varar vanligtvis i 24 timmar eller över en helg. Det finns även hackathons där man utvecklar, ändrar eller förbättrar fysiska artefakter. Ordet myntades 1999.[2]

Hackathons har släktskap med demopartyn, som förekom på 1990-talet och hade ett större fokus på grafik och ljud. Hackathons har även släktskap med lanpartyn, med fokus på nätverksspel.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ordet "hackathon" är en nybildning på orden hacker och maraton, där "hack" används i dess betydelse av lekfull, utforskande programmering. Ordet verkar ha myntats parallellt av utvecklare av OpenBSD och marknadsförare på Sun;[3] båda började använda begreppet under 1999.

Hos OpenBSD användes ordet första gången i samband med ett utvecklarevenemang i Calgary 4 juni 1999,[4] där tio programmerare samlades för att arbeta tillsammans inom området kryptering. Evenemanget var lösningen på de legala hindren för export av krypteringsprogram från USA. Hos Sun syftade den första användningen av ordet på ett evenemang på JavaOne-konferensen 15–19 juni 1999, där deltagarna utmanades att skriva ett program i Java för den nya handdatorn Palm V. Det evenemanget marknadsfördes som the Hackathon.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Hackaton, 5 september 2016.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Steven Leckart. ”The Hackathon Is On: Pitching and Programming the Next Killer App” (på engelska). Wired. http://www.wired.com/magazine/2012/02/ff_hackathons/all/1. Läst 16 september 2016. 
  2. ^ Tucker, Ian (2012-09-30): "Hackathon: where art and technology run wild". Guardian.co.uk. Läst 20 juli 2013. (engelska)
  3. ^ Gottfried, Jonathan (2013-07-01): "The History and Evolution of the Hackathon". Slideshare.net. Läst 20 juli 2013. (engelska)
  4. ^ "Hackathons". Openbsd.org. Läst 20 juli 2013. (engelska)