Hadash

Från Wikipedia
Hadash
החזית הדמוקרטית לשלום ולשוויון
الجبهة الديمقراطية للسلام والمساواة
LandIsrael Israel
PartiordförandeAyman Odeh
Grundat1977
HuvudkontorHaifa, Israel
Nasaret, Israel
Politisk ideologiKommunism, tvåstatslösningen, Arabisk-israeliska intressen
Politisk positionExtremvänster
Nationellt samarbetsorganGemensam lista
Färg(er)Röd och grön
Knesset
Mandat
5 / 120
Israelisk politik
Politiska partier
Val

Hadash (חד"ש) är ett vänstersocialistiskt parti i det israeliska parlamentet Knesset. Förkortningen Hadash står för Hachazit Hademokratit leshalom uleshivyon (החזית הדמוקרטית לשלום ולשוויון) - eller Demokratiska Fred- och Rättvisefronten på svenska.

Hadash är en sammanslutning av det israeliska kommunistpartiet Maki ( f d Rakah) och andra vänstergrupper.

I de allmänna valen hade Hadash valsamverkan med det arabiska nationalispartiet Ta'al och erövrade tre av 120 platser i Knesset.

Hadash betraktas i Israel som ett vänsterextremt arabiskt parti. Majoriteten av partiets väljar- och medlemsbas utgörs av palestinier men en inte obetydlig minoritet är även judar. Ett exempel är Hadashs mångårige partiledare Meir Vilner.

Partiet kräver ett totalt tillbakadragande av alla judiska bosättningar från Västbanken och Gazaremsan och upprättande av en palestinsk stat i dessa områden.

Partiet förespråkar även starkare fackliga rättigheter och en utbyggd social sektor. Hadash definierar sig självt som antisionistiskt och kräver att Israel skall omvandlas från en judisk till en sekulär, mångkulturell stat (מדינה דו-לאומית).