Hageby, Norrköping

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Hageby (Norrköpings kommun))
Hoppa till: navigering, sök
Mirum Galleria som den såg ut sett från Hagebygatan innan namnbytet från Hageby Centrum.

Hageby är en stadsdel i Norrköping som ligger i den södra delen av staden. Europaväg E22 skiljer den från stadsdelen Smedby. Hageby domineras av de flerfamiljshus som byggdes under 1950- och 1960-talen. Området har under senare tider blivit ett av kommunens invandrartätaste områden.


I Hageby finns nu köpcentrumet Mirum GalleriaNär man gjorde ombyggnationen så utökade man då antalet butiker från ett 40-tal till närmare 100 st butiker. Innan 25 maj 2012 hette gallerian "Hageby Centrum" (Världens centrum). Man ville då med namnbytet få bort det dåliga rycket som "Hageby" hade och även har än idag År 2018. Namnbytet ansågs inte vara populärt bland kunderna och de boende i stadsdelen. Människorna kände som att man sopade problemen under mattan, stadsdelen blir inte bättre av med ett NAMNBYTE. Köpcentrumet har även hamnat i blåsväder i media på grund av upprepade nedläggningar av butiker till följd av en otillräcklig omsättning efter ombyggnationen. Nu i Februari 2018 har man bara 50st butiker varav 2st restauranger är stängda. Mirum har även haft problem med avloppsrören som stinker vid vissa platser.Samt läckage av regnvatten mm. Utformningen av hela huset är: Extremt Sterilt, Extremt högt i tak samt mycket glasfönster.

Spårvägen i Norrköping byggdes ut till Hageby 2008-2010. Den allra första spårvagnsturen med passagerare ägde rum den 21 oktober 2010, efter invigning av spårvägen samma dag. Buss 119 går även förbi Mirum Galleria som sedan går vidare mot Smedby.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]