Hallesches Tor (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
U-Bahn.svgHallesches Tor
U-Bahn Berlin Hallesches TorU1.JPG
Stationsinformation
StadBerlin, Tyskland Tyskland
Ingång frånHallesches Tor
Invigd1902
Kapacitet
Antal plattformar3
Förbindelser
LinjeBerlin U1.svg Berlin U3.svg Berlin U6.svg
Föregående stationU1, U3: Möckernbrücke
U6: Kochstrasse
Efterföljande stationU1, U3: Prinzenstraße
U6: Mehringdamm

Tunnelbanestation Hallesches Tor är en del av Berlins tunnelbana och är en bytesstation för den väst-östliga linjerna U1, U3 och nord-sydliga linjen U6 i stadsdelen Kreuzberg. Judiska museet finns i närheten av stationen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Linje U1 vid Hallesches Tor
Hallesches Tor, 1901

Den historiska Hallesches Tor (Halleporten) vid den södra änden av Friedrichstraße och Mehringplatz var en port i en stadsmur (Berliner Zollmauer) i 1800-talets Berlin, vägen genom porten gick via Tempelhof till staden Halle. Linjer U1 och U3:s perrong på en viadukt vid Landwehrkanal öppnade 18 februari 1902 tillsammans med Berlins första tunnelbanelinje (Stammstrecke) från Stralauer Tor (en station som senare försvunnit) till Potsdamer Platz.

Stationen ritades av Hermann Solf och Franz Wichards och går i en blandning av nyrenässans och nybarock. Den förstördes delvis under andra världskrigets bombningar och trafiken ställdes in i april 1945. I juli 1945 återupptogs trafiken på den underjordiska delen med pendeltrafik till Belle-Alliance-Strasse (Mehringdamm). Den övre delen kunde tas i trafik i oktober samma år. Stationen reparerades sedan men i en förenklad variant jämfört med orignalbyggnaden från 1902.

Perrong på linje U6.

Tunnelbanans linje U6:s station öppnades 30 januari 1923. Stationen fick ett nytt utseende på 1970-talet i samband med att perrongens längd utökades från 80 till 110 meter. De tidigare vita väggarna fick ny blå plattor och röda stationsskyltar.