Halmstad Arena

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 56°40′29″N 12°53′22″Ö / 56.67472°N 12.88944°Ö / 56.67472; 12.88944

Halmstad Arena
Officiellt namn Halmstad Arena
Placering Halmstad, Sverige
Typ Multiarena
Ägare Halmstads kommun
Byggkostnad 360 miljoner SEK
Arkitekt Tengbom Malmö
Hemmalag HK Drott, HBTK m fl
[www.halmstadarena.se Webbplats]
Datum
Byggstart 2007
Färdigställd 2009

Halmstad Arena är ett idrottsområde på Sannarpsområdet i Halmstad. Halmstad Arena är i första hand avsett för olika sportaktiviteter men kan även användas för konserter och mässor.

Namnet Halmstad Arena började användas i samband med att en ny arenahall byggdes 2007-2009, men det innefattar också de äldre anläggningar som tidigare gick under namnen Sannarpshallen, Sannarpsbadet och Sannarps IP.

Arenan[redigera | redigera wikitext]

Halmstad Arena har fyra fullstora idrottshallar. Den största hallen inrymmer rörliga läktare med plats för 4000 personer under idrottsevenemang eller 4500 personer vid konserter. Dessutom finns fem mindre specialhallar och två ishallar med två fullstora rinkar och en mindre isbana. Till Halmstad Arena Bad hör äventyrsbad samt motions- och aktivitetsbassänger.

Halmstad Arena IP (tidigare Sannarps IP) har tolv fullstora 11-manna fotbollsplaner med naturgräs varav en kombinerad matchplan/friidrottsanläggning med tillhörande läktare, två fullstora 11-manna fotbollsplaner med konstgräs, fem 7-manna fotbollsplaner med naturgräs samt en kombihall för friidrott och fotboll inomhus. En av planerna är anpassad för amerikansk fotboll.

Utanför arenabyggnaden ligger Halmstad Arena Skatepark, en skatepark på 2000 kvm i betong.

Arenan rymmer också föreningskanslier och kontorslokaler, gym som drivs av Actic samt café med lunchservering. Längs med hela framsidan löper en 220 m lång och 8 m bred glasgång, eller piazza, som binder ihop hela arenan.

Bygget av Halmstad Arena[redigera | redigera wikitext]

Halmstad Arena under uppbyggnad 26 februari 2009.

Halmstad Arena tillkom bland annat för att ersätta Halmstads Sporthall (hemmaarena för HK Drott och HBTK), som varit i bruk sedan 1955. Jämte uppförandet av arenahallen innebar bygget också bland annat att den befintliga Sannarpshallen (med den intilliggande simhallen Sannarpsbadet) renoverades och byggdes ut med en extra isbana. Även Sannarps idrottplats upprustades och nya parkeringsplatser byggdes.

Bygget påbörjades den 15 november 2007 var färdigt 2009. Byggherrar var Anjo Bygg/NCC. Arenan invigdes officiellt under en "Invigningsvecka" som startade den 20 februari 2010 med en gala och pågick till och med den 25 februari då High School Musical spelades [1].

Kostnaden för Halmstad Arena uppgick till ca 360 miljoner kronor och är en av de största investeringarna i Halmstads kommuns historia.

Skiss på Halmstad Arena.

Namntvist[redigera | redigera wikitext]

Patent- och registreringsverket fått två ansökningar om namnskydd av Halmstad Arena uppstod en namntvist, det hela löstes dock genom att PRV avslog båda ansökningarna då namnet inte kunde skyddas som varumärken.[2] Utöver Halmstad kommun sökte privatpersonen Magnus Bjäredal registrera Halmstad Arena, Bjäredal försökte dessutom registrera Falkhallen som varumärke. Bjäredal ville förhandla en uppgörelse[3] med kommunen vilket synes helt omöjligt, tvisten är löst för både Halmstad Arena såväl som för Falkhallen.

Brister i upphandlingen[redigera | redigera wikitext]

Den 23 september 2010 meddelade Konkurrensverket att "Kommunen gjorde en otillåten direktupphandling när kontraktet skrevs med byggföretaget" och riktade skarp kritik mot förfarandet.[4] Verket konstaterade att kontrakt skrivits utan att upphandlingen utannonserats, och att det därför aldrig kommer att bli klarlagt om kommuninvånarna fått bästa möjliga arena för sina skattepengar.

Evenemang[redigera | redigera wikitext]

Showen Ladies Night med bland andra Martin Stenmarck var den 23 oktober 2009 det första evenemanget i Halmstad Arena. Evenemanget hölls i den stora hallen (hall A1 och A2). För att bli färdiga i tid så utökades arbetsstyrkan från 70 till 120 man.

Invigning av hela Halmstad Arena skedde den 20-25 februari 2010. Temat för Invigningsveckan var att spegla arenans mångsidighet.

Föreningar i Halmstad Arena[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Invigningen av Halmstad Arena närmar sig.
  2. ^ Halmstad Arena inte klassat som varumärke
  3. ^ Kommunen: ”Vi förhandlar inte med honom”
  4. ^ Otillåten direktupphandling av Halmstad arena ”

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]