Halvvasan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från HalvVasan)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Halvvasan
Vasaloppet.JPG
Upploppssträckan i Mora
Sport(er)Längdskidåkning
PlatsDalarna, Sverige Sverige
TidpunktFebruari-mars
År1997- (herrar och damer)
Geografisk omfattningHela världen

Halvvasan är ett längdskidlopp. Det är 45 km långt, halva sträckan av Vasaloppet, och går från starten i Oxberg till Mora. Loppet genomfördes för första gången 1997. Det är individuell start som i Öppet Spår med tidtagning men utan någon placering. För att få delta måste man vara 17 år och loppet ingår i Klassikerhalvan och Vasaloppsveckan.

Halvvasan hette från början 45:man, namnet syftade till kilometerantalet samt att endast män fick delta. Senare beslutades att även kvinnor skulle få åka loppet varpå namnet ändrades till 45:an och sedan till dagens namn.

Loppet hade premiär 1997, och hette de två första åren "45:man".[1]

Spåret[redigera | redigera wikitext]

Loppet startar i Oxberg, där också Tjejvasan, Kortvasan och Skejtvasan har sin start. Eftersom det är 3 mil mellan Oxberg och Mora så går spåret först västerut runt Oxbergssjön mot Evertsberg för att sedan ansluta till Vasaloppsspåret vid vägundergången i Vasslan. Under de första åren gick starten i Evertsberg.

Kontrollerna[redigera | redigera wikitext]

Vid kontrollerna serveras blåbärssoppa, sportdryck och bröd.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Nu är 60 000 anmälda till Vasaloppets vintervecka 2012”. Nytt anmälningsrekord i Halvvasan, Online-anmälan till vinterveckan förlängs. 3 februari 2012. http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/nyheter/senaste/nyhet_nytt+deltagarrekord_i_halvvasan_120203. Läst 3 mars 2012. [död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]