Halvblodsprinsen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

För boken, se Harry Potter och Halvblodsprinsen, för filmen se Harry Potter och halvblodsprinsen (film)

Halvblodsprinsen är ett smeknamn på en under största delen av boken okänd fiktiv rollfigur i J.K. Rowling sjätte Harry Potterbok, Harry Potter och Halvblodsprinsen. Harry Potters sökande efter vem Halvblodsprinsen egentligen är utgör en stor del av handlingen i den sjätte boken.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Harry återvänder till Hogwarts för hans sjätte år och tror att han inte kommer att kunna ta en FUTT-examen i Trolldryckskonst, för att han har för lågt betyg, något som han måste kunna för att bli Auror. Dock är det en ny lärare i Trolldryckskonst, Horace Snigelhorn, som övertar Severus Snapes plats eftersom den blev ledig när Snape då blev lärare i Försvar mot svartkonster. Albus Dumbledore hade övertalat Snigelhorn att komma tillbaka och återigen undervisa på Hogwarts. Tjugo år tidigare hade han undervisat klassen med bland annat de dåvarande eleverna Harrys föräldrar James och Lily Potter (då Lily Evans), Harrys gudfar Sirius Black, Remus Lupin och Snape, och ännu tidigare Voldemort, (då som Tom Dolder). Professor McGonagall informerar Harry och Ron Weasley att Snigelhorn tillåter elever med lägre GET-betyg än Snape tillåter att vara med i hans klasser, så både Harry och Ron får då möjlighet att ta en FUTT-examen i Trolldryckskonst, något som de bestämmer sig för att göra.

Upptäckande av boken[redigera | redigera wikitext]

Snigelhorn lånar Harry och Ron ett par av boken Avancerad trolldrycksframställning som var förvarade i Trolldryckskonstens förvaringsrum. Harrys bok innehåller handskrivna kommentarer och anteckningar i marginalen som granskar många trolldrycker och förklarar hur man enklare framställer dem. Harrys utförande av trolldrycksframställning blir betydligt bättre när han bestämmer sig för att använda de ändrade trolldrycksrecepten, så mycket bättre att han blir den bästa studenten i Trolldryckskonst istället för Hermione Granger. Snigelhorn säger gång på gång till Harry att hans arbete påminner om hans mamma Lilys talang för trolldrycksframställning, samtidigt som han säger att hon var "naturligt begåvad", "instinktiv" och hade en "sällsynt förmåga". När Harry tillreder den bästa Levande död-brygden i klassen belönar Snigelhorn honom med ett pris, en liten flaska Felix Felicis. Senare upptäcker Harry inskriptionen Denna bok tillhör Halvblodsprinsen nedkrafsad på bokens baksida. På grund av hans entusiasm över hans makalösa framgång i Trolldryckskonst börjar Harry tro att "Prinsen" är en bättre lärare än både Snape och Snigelhorn.

Trollformler i boken[redigera | redigera wikitext]

Boken innehåller också en samling handskrivna trollkonster. Harry märker att även om trolldrycksråden är skrivna utan ändring, innehåller trollkonsterna många omarbetningar och korrigeringar vilket får honom att tro att de var skapade av "Prinsen". Trollformeln Levicorpus har många ändringar: Harry tror att den gav Prinsen besvär. Harry lär sig också andra nya, och ibland farliga, trollformler från anteckningarna, som till exempel Muffliato och Sectumsempra.

Hermiones inställning[redigera | redigera wikitext]

Hermione blir förnärmad över Harrys plötsliga framgång i Trolldryckskonst eftersom hon vet att han når den genom fusk. Hon misstror också boken beträffande att den är en samling av svart magi, som till exempel trollkonsten Sectumsempra. Efter att ha fått ett råd av Remus Lupin uppmärksammar hon att boken var publicerad ungefär femtio år tidigare och kollar igenom gamla upplagor av The Daily Prophet och upptäcker att "Halvblodsprinsen" möjligtvis kan vara Eileen Prins, en Hogwarts-student som omnämns i en artikel som publicerades vid den tidpunkten. Hermione argumenterar att "Prinsens" handstil ser ut att tillhöra en kvinna, men Harry ifrågasätter det eftersom han tror att Prinsen var en manlig student.

Alternativa identiteter[redigera | redigera wikitext]

När Harry kommer ihåg att hans pappa använde Levicorpus-besvärjelsen mot Severus Snape frågar han Remus Lupin om han känner Halvblodsprinsen samtidigt som han delvis hoppas att det var hans pappa, James Potter. Dock berättar Lupin att trots att Levicorbus-besvärjelsen var populär på skolan under James och Snape femte år hade James - en Renblodig - aldrig kallat sig själv Halvblodsprinsen. Lupin känner inte heller till någon annan som använder det namnet. Lupin förklarar dock inte hur trollformeln kom till James kännedom, han berättar istället att det är en trollformel som, likt många andra, kommer och går.

Den verkliga identiteten[redigera | redigera wikitext]

Halvblodsprinsens verkliga identitet avslöjas under Slaget på Hogwarts. När Harry försöker använda "Prinsens" förtrollningar mot Snape blockerar han enkelt dem samtidigt som han skriker "Du skulle bara våga använda mina egna besvärjelser mot mig, Potter! Det var jag som kom på dem - jag, Halvblodsprinsen!". Först då inser Harry att Halvblodsprinsen faktiskt är Severus Snape, den person som Sirius tidigare berättat för Harry kunde fler förhäxningar och besvärjelser när han började på Hogwarts än de flesta kunde när de slutade. Följande dessa spännande skeenden söker Hermione igenom bibliotekets arkiverade annonser om giftermål och födelser och upptäcker att Eileen Prins gifte sig med en mugglare som hette Tobias Snape, och att de hade en son: Severus. "Halvblodsprinsen" var alltså en bokstavlig beskrivning av Snape, en kombination av hans föräldrars giftermål, och hans mammas efternamn Prins.

Liknande fall[redigera | redigera wikitext]

En jämförelse kan göras med Tom Gus Mervolo Dolder som kallade sig själv för [Ego sum] Lord Voldemort, ett anagram av hans originalnamn till latin som betyder Jag är Lord Voldemort. Remus Lupin berättar att det inte finns några prinsar i trollkarlsvärlden, och att vara "halvblod" är i vissa sammanhang nedsättande, till exempel då Dödsätare eller Slytherinare är inblandade.

Harrys uppfattning av Halvblodsprinsen[redigera | redigera wikitext]

Det är oklart varför Snape valde att kalla sig för Halvblodsprinsen. För Harry blev den som varit nästan som en kompis, som hjälpt honom så mycket plötsligt en fiende. Det är okänt hur detta kommer påverka Harrys vilja att förgöra Voldemort och huruvida Harry kommer hämnas för Dumbledores död.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia