Hamilton (musikal)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tolkning av Lin-Manuel Miranda i huvudrollen som Alexander Hamilton.
Musikalens ensemble tillsammans med Barack Obama efter att ha uppfört några nummer ur musikalen i Vita huset 2016.

Hamilton: An American Musical är en annorlunda musikal om Alexander Hamilton skriven och tonsatt av Lin-Manuel Miranda.

Musikalen bygger delvis på en biografi skriven av Ron Chernow men har en friare, showmässig gestaltning av personer och historiska realiteter.[1] Musikalen hade premiär i New York den 20 januari 2015 och flyttade till Broadway den 6 augusti 2015.[1][2] Andra viktiga premiärdatum var i Chicago under september 2016,[3] en amerikansk turnéproduktion i mars 2017 och premiären i London i december 2017.[4]

Hamiltons musikstil söker samband till den multietniska amerikanska verkligheten med en blandning av rap, hip-hop, R&B, jazz. Med inspiration från Barack Obamas tillträde som USA:s förste svarta president och Mirandas egen familjs invandrarbakgrund, består ensemblen i princip uteslutande av icke-vita skådespelare som oberoende av egen etnicitet porträtterar historiska vita personer.

2016 nominerades Hamilton till 16 Tony Awards (flest nomineringar någonsin)[5] och vann 11 kategorier. Hamilton har också vunnit en Grammy Award för bästa album baserat på en musikal,[6] samt Pulitzerpriset för drama.[7] Ursprungligen gestaltade Lin-Manuel Miranda själv huvudrollen som Alexander Hamilton, även i Disney+ 2020 filmade version av scenföreställningen.

Synopsis[redigera | redigera wikitext]

Den första sången beskriver Hamiltons barndom fram tills han är 19 år och har nått New York. Alexander Hamilton växte upp på en koloni i Karibien. Hans mamma dog när han var tolv år gammal och hans pappa lämnade dem när Hamilton var 10 år. Han lyckas ta sig till Amerika och där kommer han i kontakt med Aaron Burr, Hercules Mulligan, Marquis de Lafayette och John Laurens: välkända namn från amerikanska frihetskriget.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Roll Broadway 2015
Alexander Hamilton Lin-Manuel Miranda
Aaron Burr Leslie Odom Jr
Eliza Hamilton Philippa Soo
Angelica Schuyler Renée Elise Goldsberry
Marquis de Lafayette/Thomas Jefferson Daveed Diggs
George Washington Christopher Jackson
Kung Georg III Jonathan Groff
John Laurens/Philip Hamilton Anthony Ramos
Peggy Schuyler/Maria Reynolds Jasmine Cephas Jones
Hercules Mulligan/James Madison Okieriete Onaodowan

Referenser[redigera | redigera wikitext]