Han Zheng

Från Wikipedia
韩正
Hán Zhèng

Han Zheng, 2010.

Folkrepubliken Kinas vicepresident
Innehar befattningen
Tillträdde befattningen 
10 mars 2023
President Xi Jinping
Företrädare Wang Qishan

Förste vice premiärminister i Folkrepubliken Kinas statsråd
Tid i befattningen
19 mars 201811 mars 2023
Premiärminister Li Keqiang
Företrädare Zhang Gaoli
Efterträdare Ding Xuexiang

Född April 1954
Cixi, Zhejiang
Nationalitet Kina Kina
Politiskt parti Kinas kommunistiska parti
Alma mater East China Normal University

Han Zheng, född i april 1954, är en ledande kommunistisk kinesisk politiker som räknas till den femte generationens ledare i kommunistpartiet. Han är sedan mars 2023 Folkrepubliken Kinas vicepresident.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Han kommer från Zhejiang-provinsen och gick med i Kinas kommunistiska parti 1979. Han har en examen från East China Normal University och är ekonom till yrket.

Regional politisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Han valdes till ledamot av den sextonde centralkommittén i Kinas kommunistiska parti 2002 och utnämndes till borgmästare i Shanghai vid 48 års ålder 2003 och blev därmed den yngste borgmästare staden haft på femtio år. 2012 avgick han som borgmästare och blev istället utnämnd till partichef i staden, vilket han var fram till 2017. Han har varit en aktiv främjare av Shanghais fastighetsboom.

När han tillträdde sitt ämbete som borgmästare var Chen Liangyu partisekreterare i staden och stödde dennes politik. Det är svårt att avgöra till vilken grad Han Zheng var inblandad i den korruptionsskandal som ledde till Chens avskedande i september 2006 och till att Han Zheng för en tid tjänade som tillförordnad partisekreterare.

Nationell politisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Han blev ledamot i den mäktiga politbyrån 2012 och satt åren 2017-22 i politbyråns ständiga utskott. 2018-2023 var han förste vice premiärminister i Folkrepubliken Kinas statsråd, vilket innebar att han var ställföreträdare till premiärministern Li Keqiang och har en bred portfölj med ansvarsområden i statsrådets arbete. Han var bland annat ledare för den centrala arbetsgruppen för Hong Kong och Macao och hade i den egenskapen huvudansvar för att undertrycka demonstrationerna i Hongkong 2019 och utarbeta Hongkongs säkerhetslag 2020.[1]

Han avgick ur både politbyrån och dess ständiga utskott på partikongressen i oktober 2022 och valdes i mars 2023 av Nationella folkkongressen till Folkrepubliken Kinas vicepresident, vilken har främst ceremoniella och representativa funktioner.

Källor[redigera | redigera wikitext]