Handarbetets vänner

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Handarbetets vänner grundades 1874 under det fullständiga namnet Föreningen Handarbetets vänner på initiativ av Sophie Adlersparre. Syftet angavs vara "att i fosterländsk anda och konstnärlig inriktning förädla den svenska textila slöjden".

Grundandet[redigera | redigera wikitext]

Föreningen Handarbetets vänner bildades år 1874 av Sophie Adlersparre (1823-1895) tillsammans med Hanna Mathilda Winge (1838-1896) och Molly Rohtlieb (1836–1914). Hanna Winge blev även föreningens första konstnärliga ledare och var under flera år den ledande kraften.

Mönsteratelje & utbildning[redigera | redigera wikitext]

Föreningen drev en mönsterateljé och delade ut textila uppdrag för vävning. 1924 startade utbildning av vävlärarinnor. Mellan 1934 och 1964 var föreningen huvudman för skolan Sätergläntan i Dalarna. Sedan 1964 utbildar Handarbetets vänner konsulenter till hemslöjden.

Experiment[redigera | redigera wikitext]

Under Agnes Brantings ledning kring sekelskiftet experimenterades mycket med stora vävda tapeter efter kartonger av svenska konstnärer. När Carin Wästberg tillträdde 1910 skapades HV-tekniken (där HV i själva verket är föreningens förkortning!), en förenklad gobelängteknik för vanlig vävstol.

Kyrkliga textilier[redigera | redigera wikitext]

Under Greta Gahns ledning från 1931 blev inriktningen starkare mot det monumentala kyrkotextilieområdet.

Kontakt med konstnärer[redigera | redigera wikitext]

Edna Martin som tog över 1951 prioriterade nyskapande och gav föreningen en vitaliseringsperiod med utökade kontakter till formgivare och konstnärer, men alltjämt med en inriktning mot de monumentala vävarna för offentlig utsmyckning. Fram till 1963 förekom utbildning av vävlärarinnor.

1978 övertog Åsa Bengtsson ledningen i föreningen.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

HV bedriver två utbildningar; Den högre hemslöjdsutbildningen är en tvåårig utbildning där slöjden står i centrum och där Bevarandet av ett kulturarv och viljan av att vara med och utveckla slöjden för framtiden är i fokus Under utbildningen lär man sig slöjdens historia, uttryck, teknik, funktion och hur du förmedlar detta till andra. Utbildningen är landets enda utbildning för blivande hemslöjdskonsulenter och verksamhetsledare inom slöjd och hantverksområdet.

Textil hantverksutbildning – hantverksutbildning i vävning och konstsömnad med konstnärlig inriktning Textil hantverksutbildning är en treårig utbildning som ger eleven konstnärliga och hantverksmässiga kunskaper inom vävning och konstsömnad. Man arbetar med nyskapande och tradition, deltar i mässor, workshops samt utställningar. Lärarna är aktivt yrkesverksamma inom sina respektive områden. Utbildningen avslutas med examensarbete/gesällprov.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar och källor[redigera | redigera wikitext]