Embargo

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Handelsembargo)
Hoppa till: navigering, sök

Embargo eller handelsembargo (av spanskans embargo vilket betyder utmätning) är en politisk och diplomatisk åtgärd som förbjuder landets medborgare att handla med och investera i ett specifikt land eller territorium.[1]

Embargon räknas som juridiska handelshinder och utfärdas vanligen som politisk påtryckning mot regimen i det land som utsätts för embargo genom att sänka det utsatta landets import och export och därmed allvarligt störa dess ekonomi, och samtidigt underblåsa folkliga protester. Till exempel kan embargo läggas på utländska fartyg i en hamn; fartyget tillåts då inte lämna hamnen förrän dess företag gått med på vissa krav.

Embargo klassas inte som en krigshandling och får ej blandas ihop med blockad som är en krigshandling.[2] Skillnaden är att en blockad innebär ett fysiskt hinder för inte bara den egna utan all handel med det drabbade landet, vanligtvis genom en sjöblockad av landets hamnar, medan ett embargo alltså endast är en legal åtgärd och därmed endast gäller inom den egna jurisdiktionen.

Kända handelsembargon[redigera | redigera wikitext]

  • USA:s handelsembargo mot Kuba
  • FN:s sanktioner mot Sydafrika under apartheidtiden
  • FN:s sanktioner mot Libyen efter Lockerbieattentatet
  • FN:s handelsembargo mot Irak efter invasionen av Kuwait 1990
  • USA:s handelsembargo mot Nicaragua 1985

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ University of California, Irvine (8 april 2013). ”Trade Embargoes Summary”. darwin.bio.uci.edu. http://darwin.bio.uci.edu/~sustain/issueguides/Embargoes/. 
  2. ^ ”Blockade as Act of War”. Crimes of War Project. Arkiverad från originalet den 21 november 2010. https://web.archive.org/web/20101121062617/http://crimesofwar.org/thebook/blockade-act-war.html. Läst 13 augusti 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Hellström, Jerker (2009) EU:s vapenembargo mot Kina ur ett svenskt perspektiv Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)