Handpapperstillverkning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En sats fiberlösning för ett pappersark, som just tagits upp ur kypen.
Teckning som visar handpapperstillverkning, såsom den beskrevs av Cai Lun år 150 efter Kristus

Handpapperstillverkning var den vanliga metoden att tillverka papper fram till dess att pappersmaskiner blev vanliga under 1800-talets första hälft. Handpapperstillverkning är idag en exklusiv tillverkningsmetod, som tillämpas på ett fåtal pappersbruk.

Metod[redigera | redigera wikitext]

All papperstillverkning, oberoende av i vilken skala tillverkningen sker, är baserad på att göra en utspädd lösning av naturfiber i vatten, och att pressa denna lösning för att torka genom en silduk, varvid en filt av sammanflätade fibrer åstadkoms. Vattnet avlägsnas från denna fiberfilt med användning av en press.

Sättet att tillverka papper för hand har ändrats föga över tiden, trots teknologiska framsteg på andra områden. Processen sker i princip i fem steg:

  1. Separering. Användbar fiber avskiljs från övriga fibrer ur råmaterialet, till exempel cellulosa från trä.
  2. Sönderslagning. Fibrerna slås till en fibermassa.
  3. Tillsättning av kemikalier. Eventuell förändring av massans färg och dess mekaniska, kemiska och biologiska egenskaper sker genom tillsättande av olika kemikalier.
  4. Fiberlösning tas upp ur karet (kypen) i en träram med en däckel och pressas genom nätet.
  5. Pressning. Vid en viss mängd på en hög av filtar och papper, pressas posten i en press för att torka den fuktiga massan till torrt papper.

Den första pressningen innefattar användning av ett nät som är spänt i en träram som liknar en fönsterram. Ramens storlek avgör det slutliga pappersarkets storlek. Träramen har en däckel, vars innerkanter åstadkommer kanter på papperet som är lätt oregelbundna och vågiga, vilket ger en tydlig indikering på att papperet är handgjort.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]