Handskar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Handske)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Marilyn Monroe iförd operahandskar i filmen Herrar föredrar blondiner från 1953.

Handskar (av tyska Handschuhe "hand-skor") är beklädnad för händerna. Handskydd av tyg fanns redan under antiken, och all världens krigare bar dem, i övrigt var handskar länge ett privilegium som angav högre rang. Uppmaningen att "kasta handsken" var ädlingars sätt att utmana till tvekamp.

Handskmakare har varit skrå sedan 1200-talet. Handskar kom i allmänt bruk för att skydda händerna mot kyla under sent 1800-tal. Enligt etiketten bar fint folk handskar också sommartid, korrekt till förmiddagsdräkt när man gjorde visit och helt rätt till aftonplagg. Armbågslånga glacéhandskar (av mycket mjukt och tänjbart lamm- eller getskinn) användes till aftonklänning fram till 1910, och återkom under 1930- och 1950-talet. Dessa handskar kallades även för aftonhandskar. Riktigt långa handskar, som når över armbågen, kallas ibland operahandskar. Dessa är ofta tillverkade i satin och signalerar kvinnlig elegans och sofistikation.[1]

Handledskorta eller långa handskar som matchade skor och handväska var vanligt för damer fram till slutet av 1950-talet; män hade handskar fram till 1940-talet, sedan endast vintertid. I början av 1980-talet hade kraghandskar för kvinnor ett uppsving.

En gentleman i västvärlden tar av sig handsken när han hälsar på någon. Gentlemannen bär alltid handskar förutom när han hälsar på någon för att inte räcka fram en kall hand som den andre måste hälsa på.

Att kasta en handske framför någon har varit ett gest för att utmana till duell. Uttrycket ska inte förväxlas med att kasta in handduken som kommer från boxningen, där det visar att man ger upp matchen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Haywood, Sarah (2006) (på engelska). Wedding Bible: Get Organized, Get Gorgeous, Be Fabulous!. Drayton: The Wedding Bible Company Limited. sid. 139. ISBN 0-9547129-0-0. OCLC 159493559 

Se även[redigera | redigera wikitext]