Hannes Westberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bo Hannes Bernhard Westberg, född 14 oktober 1981 i Göteborg, är en svensk aktivist som sköts i höger sida av magen av polisen när han kastade sten mot dem i samband med oroligheterna under EU-toppmötet i Göteborg 2001.[1] Han var vid tillfället 19 år gammal. Han skottskadades mycket allvarligt och dömdes senare till fängelse för våldsamt upplopp. Hannes Westberg tillhörde den så kallade utomparlamentariska vänstern. I ett TV-framträdande i SVT gick hans far till hårt angrepp mot polisens agerande.

När åklagaren beslutat lägga ner förundersökningen mot de fyra poliser som sagt sig riktat sina vapen mot Westberg sände SVT ett program med videofilmer som motsäger det som framkom i förundersökningen.

Under rättegången mot Westberg användes en film från SVT som bevis. Det visade sig att ljudet bytts ut på den film som visades i rätten, så att situationen före eldgivningen skulle framstå som mer hotfull. Falsariet uppdagades av en reporter.

Förundersökning angående bevisförvanskningen inleddes, men lades ner då det inte ansågs möjligt att utreda vem hos polis eller åklagare som förvanskat filmens ljudspår.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Annika Engström (11 juni 2006). ””Nu kommer jag att dö””. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nu-kommer-jag-att-do_326562.svd. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Video med bilder från händelsen