Hans-Göran Björk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hans-Göran Björk, född 28 maj 1958 i Västerås, är en svensk programledare och författare. Han bor i Harbo, Heby kommun, där han driver det egna företaget HGB Konsult.

Hans-Göran Björk blev mest känd som programledare i radioprogrammet Efter tolv, i Sveriges Radio P4, som han startade 1995. Programmet blev snabbt ett av de större etersända samhällsprogrammen. På 90-talet blev Björk den första journalist som intervjuade Lisbeth Palme om Palmemordet. Hon ville dock inte medverka med sin röst i radio och därför spelades hennes svar in av en kvinnlig reporter på Sveriges Radio i Norrköping. Efter år 2000 har han arbetat huvudsakligen i det egna företaget, med inriktning på bevakning och granskning av finansjuridiska frågor. Han är sakkunnig om den svenska finanskrisen på 1990-talet och har bland annat gjort en omfattande utredning om konkursen i Rederi AB Slite. Utredningen som tog två år resulterade i boken "Den ena den var vit... om konsten att sänka skepp". Han har också skrivit boken "Stanna Svensson", med samlade kolumner efter åren som samhällsskribent på den allkristna tidningen Trons Värld. År 2001 tog han dessutom initiativet till, och blev redaktör till boken "Möten med Gud", som är en samling brev från svenska folket om deras funderingar om Gud en helt vanlig dag i Sverige. Den utvalda dagen 7 februari uppmanades svenskarna att skriva om sin dag med Gud. Resultatet blev boken Möten med Gud som gavs ut den 7 februari 2002 av Libris Förlag.

På uppdrag arbetade han även på tidningen Världen idag som bland annat näringslivsredaktör sedan tidningens start, men slutade där årsskiftet 2006/2007 för att ägna mer tid åt det egna företaget och finansjuridiska frågor.I samband med detta startade han finansdebattidningen "Finans- och Kapitalmarknadsdebatt" som kommer ut fyra gånger om året. Han är också ansvarig utgivare för tidningen som är ett led i ambitionerna att påverka beslutsfattare till mer gynnsamma banklagar, som också stärker rättssäkerheten både för privatpersoner och småföretagare.

I januari 2010 kom han ut med en fjärde bok: "The Swedish Model and Financial Crises" skriven tillsammans med advokaten Jan Thörnhammar och professor Clas Wihlborg och några ytterligare internationellt kända professorer. Boken handlar om regeringens agerande i förra finanskrisen och bildandet av skräpbanken Securum som internationellt blivit känd som "Den svenska modellen". Boken är en del i det opinionsarbete han tillsammans med övriga författarna bedriver i syfte att banklagarna ska förändras att bli en trygghet också för bankkunderna. Han skriver nu på en trilogi där den första boken i serien beräknas komma ut hösten 2015.

Hans-Göran Björk är också engagerad i Kenya och sitter med i fängelsestyrelsen för fängelset Shimo La Tewa i Mombasa. Uppdraget är att ta fram ett Exit Program som ska hjälpa frigivna fångar tillbaka till ett normalt samhällsliv.

Med sin bi-firma Swedish NGO & Aid Consultancy är han aktiv i romernas situation och deltar i projekt för att hjälpa romer på plats i Rumänien i stället för att behöva åka till Sverige och tigga

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Den ena den var vit...: om konsten att sänka skepp : berättelsen om en statlig banks kamp mot Rederi AB Slite. Linghem: HGB Media & Produktion 2006. ISBN 91-631-8731-0
  • Stanna Svensson: om kyrkan, samhällsmoralen och tillståndet i Sverige. Linghem: HGB media & produktion 2001. ISBN 91-631-1848-3
  • The Swedish Model and Financial Crises. Uppsala: HGB Media & Produktion AB 2009. ISBN 91-633-5931-6