Hans-Hermann Hoppe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hans-Hermann Hoppe.

Hans-Hermann Hoppe, född den 2 september 1949 i Peine i Västtyskland, är en tysk-amerikansk anarkokapitalistisk nationalekonom.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hoppe studerade i Saarbrücken och Frankfurt, och avlade doktorsexamen i filosofi 1974 vid Goethe-universitetet i Frankfurt (med Jürgen Habermas som handledare).

1986 flyttade Hoppe till USA, och var professor vid University of Nevada i Las Vegas fram till 2008, då han gick i pension.

Gärning[redigera | redigera wikitext]

Hoppe anses som en av de främsta arvtagarna till och uttolkarna av Murray Rothbard, som han också arbetade med fram till dennes död 1995. Hoppe är fellow vid Ludwig von Mises Institute, där Rothbard var aktiv under senare delen av sitt liv. Tillsammans med bland andra nuvarande chefen för institutet, Llewellyn Rockwell, hör Hoppe till den förgrening som brukar kallas paleolibertarianism.

Hoppe har fört fram idén om argumentationsetik som grund för rättigheter, vilken grundas i Jürgen Habermas forskning om modern diskursetik. Hoppe hör också, likt Rothbard, till den anarkokapitalistiska traditionen. Han har dock fått kritik av andra libertarianer för sina åsikter om monarki och invandring.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Hans-Hermann Hoppe.